søndag 29. maj 2005

Oplev duftende hø ved Gundsømagle Sø

Søndag den 26/6 blev engen ved det vestlige fugletårn ved Gundsømagle Sø slået med le. Det var 9 medlemmer fra den frivillige arbejdsgruppe ved Gundsømagle Sø, der havde fundet leerne og høriverne frem.

af Søren Ferdinand Hansen

Engen slås for at gavne floraen. Det er nu fjerde år engen slås, og resultatet er blevet en blomsterrig eng med mange farverige og duftende planter. Den mest sjældne er festgræs, der giver høet sin dejlige duft. Andre planter er den smukt lyserøde trævlekrone, baldrian, eng-nellikerod og kær-høgeskæg.

Høslæt er en gammel driftsform, som i århundreder har været brugt i Danmarks vådområder. Formålet var før i tiden at lave vinterfoder til kreaturerne. Høet ved Gundsømagle Sø hænges til tørre på et såkaldt hæs - efter svensk tradition. Her tørrer høet inden det tages ned og køres hjem til en lokal landmand, der fodrer sine dyr med høet.

I de næste 2-3 uger kan høet opleves på engen ved det vestlige fugletårn. Prøv forsigtigt at dufte til høet i hæsset. Det udsender mange forskellige dufte. Det nyslåede hø kan dufte af så forskellige ting som nyhøstet rabarber, lakrids, græs, tyggegummi og den dejlige duft fra mynte. Efterhånden som høet tørrer, kommer andre dufte frem - prøv selv at dufte.

Ved fugletårnet kan man i denne tid opleve rørhøgen, der patruljerer lavt over rørskoven. Nattergalen synger stadig og fra de lave pilebuske høres kærsangerens fantastiske sang. Over søen ses fjordterner på jagt efter fisk.



 

fuglenesfristeder

Information
Trævlekrone
Hele hø-holdet
Høstakke
Relaterede reservater:
 - Gundsømagle Sø

Relaterede nyheder
 - Høet er høstet – blandt andet nær ved Danmarks eneste storkelandskab