mandag 30. maj 2016

Så er der snart... FUGL

Den 11. juni - 4. september kan man nyde stor fuglekunst på Johannes Larsens Museet. Anledningen er Fugleværnsfondens 50 års jubilæum.

PRESSEMEDDELELSE

Fuglemøder i kunsten er omdrejningspunktet for årets store sommerudstilling med værker af 23 markante kunstnere, der alle har ladet sig fascinere og inspirere af fuglen som motiv og fænomen. Anledningen er Fugleværnsfondens 50 års jubilæum, og ud over udstillingen bliver jubilæet også markeret ved udnævnelsen og indvielsen af Johannes Larsens have på Møllebakken som fondens 22. reservat.

Fuglens fortrolige
Udvælgelsen af kunstnere til udstillingen er sket med baggrund i følgende citat af Fugleværnsfondens grundlægger Lorenz Ferdinand (1921-2001):

”Kunstneren skal vise, at han har oplevet noget ude i naturen, og han har haft fortrolighed med og kendskab til de fugle, som han gengiver.”

I denne kontekst viser og beskriver FUGL vidt forskellige fuglemøder i kunsten: Det er det flygtige møde i form af observationen af fuglen i fri flugt, nærstudiet af ådslet i vejkanten og erindringen om biologilokalets vitrineskabe med udstoppede eksemplarer.

I Larsens ånd
Blandt en spændende række af både afdøde og nulevende kunstnere er selvfølgelig også Johannes Larsen, der, med både fortrolighed og stort kendskab, viede en meget stor del af sit kunstneriske virke og liv til fugle. Citatet af Lorenz Ferdinand beskriver derfor også meget præcist Johannes Larsens tilgang til fuglen, og udstillingen aktualiserer og perspektiverer dermed Johannes Larsens kunstneriske projekt til fulde.

Deltagende kunstnere
Alfio Bonanno, Carl Christian Tofte, Falke Bang, Harald Leth, Hugo Liisberg, Ib Andersen, Jens Bohr, Jens Gregersen, Jens Overgaard Christensen, Johannes Larsen, John Olsen, Jon Fjeldså, Knud Kyhn, Lars Abrahamsen, Lars Jonsson, Leif Rydeng, Marco Brodde, Michael Kvium, Mogens Bøggild, Ole Kielberg, Sven Havsteen-Mikkelsen, Ulrik Stenshøj og Vilhelm Th. Fischer.

50 år som naturbeskytter
I 2016 fejrer Fugleværnsfonden 50 år i fuglenes og naturens tjeneste og med god grund. Fonden kan i dag tælle 21 naturreservater (snart 22 med Johannes Larsens Have i jubilæumsåret) over hele landet, og i en stadig mere trængt natur sikres hermed gode, betydningsfulde områder for de fugle, der har allermest behov, samt en høj grad af generel naturbeskyttelse.

Jubilæet markeres med en storstilet jubilæumsbog, som udkommer den 10. juni med spændende fortællinger om fuglene og naturen i fondens reservater. Den er skrevet af en af landets bedste naturjournalister, Jan Skriver, samt suppleret med essays af Søren Ryge Petersen og rigt illustreret med flotte natur- og fuglefotos fra de allerbedste fotografer.

Et 22. reservat
Med udnævnelsen af det 22. reservat sammenkobles natur og kultur i ’fuglemødet’. Fugleværnsfonden ønsker hermed at understøtte det forhold Johannes Larsen og fondens grundlægger Lorenz Ferdinand havde til fuglene og samtidig give en oplevelse af, hvordan Fugleværnsfonden indretter sine fuglereservater, når nye områder overtages til værn om fugle og natur. Det 22. reservat indrettes derfor med fugletårn og en reservatfolder samt yderligere information om Fugleværnsfondens virke i fondens reservater over hele landet.

Fuglekroppen udforskes
I forbindelse med udstillingen foregår forskellige aktiviteter for hele familien. Mange af disse vil finde sted i et ekspeditionstelt, der har åbent i hele udstillingsperioden. Teltet er placeret i museets have og danner rammen omkring workhops såsom gåseplukning, fugletegning og sanseomvisninger, samt diverse gør-det-selv-aktiviteter med fugletema. Blandt disse er at gå på fugleopdagelse i museets udstillinger og have, fugletegning med fjerpen og meget andet.
Museets månedlige familiecafeer drejer sig ligeledes om fugle og præsenterer alt fra grafik med fugle til workshops, hvor man skal bygge sine egne vinger eller konstruerer sin helt egen marionet-fugl.

Fugleture
Mens udstillingen vises, afholdes en række fugleture ud i naturen i samarbejde med Dansk Ornitologisk Forening og Fugleværnsfonden. Turen går blandt andet til Fugleværnsfondens fuglereservat Tryggelev Nor på Langeland. Se datoer for udflugter på museets hjemmeside.

Værker skabt til udstillingen
Land art-kunstneren Alfio Bonanno og naturkunstneren Carl Christian Tofte skaber helt nye værker til udstillingen på Johannes Larsen Museet. Allerede først i maj gik Bonanno i gang med byggeriet af to land art-installationer i Johannes Larsen Museets have i samarbejde med en gruppe af frivillige, og Carl Christian Tofte skaber på museet – med nysgerrige blikke fra publikum – en frise med fuglemotiver, som er en central del af udstillingen.

Udstillingskatalog
I forbindelse med udstillingen udgives et stort udstillingskatalog med artikler, der beskriver fuglene og naturen fra forskellige vinkler, og som indeholder gengivelser af en lang række af de værker, der vises på udstillingen.

Udstillingsåbning
Allerede den 10. juni er der udstillingsåbning og indvielse af Fugleværnsfondens 22. reservat fra kl. 16 - 18. Udstillingen åbnes af Hans Edvard Nørregaard Nielsen. Fugleværnsfondens jubilæum markeres ved formand Martin Iversen og det 22. reservat åbnes af Johan Olsen, biolog, forsker og forsanger i Magtens Korridorer.

Hvor og hvornår
Udstillingen vises på Johannes Larsen Museet, Møllebakken 14, 5300 Kerteminde.
Efter Johannes Larsen Museet fortsætter udstillingen til Sophienholm, hvor den vises fra 10. september til 6. november, og til Vendsyssel Kunstmuseum, hvor den vises fra 2. december 2016 til 26. marts 2017.

Nyhedsbillede: udsnit af Michael Kviums værk The Feast fra 2007.

Yderligere information:
• Mette Ladegaard Thøgersen
leder af Johannes Larsen Museet
tlf. 29 71 07 67
mlt@ostfynsmuseer.dk

• Kristian Dammand Nielsen
direktør for Fugleværnsfonden
tlf. 33 28 38 18
kristian.dammand@dof.dk

• Hanne Havemose
kommunikationsmedarbejder i Fugleværnsfonden
tlf. 33 28 38 13
hanne.havemose@dof.dk

• Troels Malthe Borch
kommunikationschef på Østfyns Museer
tlf. 23 96 06 07
tmb@ostfynsmuseer.dk



 

Information