For femte år i træk arrangerer Fugleværnsfonden og DOF Storstrøm Hvepsevågens Dag ved Brunddragerne ved foden af Saksfjed/Hyllekrog på Lolland. Området er nok det bedste sted i Danmark, hvis man vil opleve sensommerens intense træk af hvepsevåger.
af Allan Gudio Nielsen
Dagen byder ikke kun på hvepsevåger, men også fiskeørne og andre rovfugle kan undertiden optræde i stort tal. Saksfjed/Hyllekrog er et godt udgangspunkt for at afholde "Hvepsevågens Dag", da man fra diget har et godt udsyn over området, og der allerede fra morgenstunden plejer at være hvepsevåger i luften.
Hvepsevågens Dag er inspireret af det svenske ”Bivråkens Dag”, som i mange år trukket tusinder af ornitologer til Falsterbo den sidste søndag i august. I de fem år Hvepsevågens Dag har eksisteret i Danmark, har vi på dagen haft løbende kontakt med de svenske arrangører og dermed kunnet følge dagens træk og samtidig konkurreret om hvem der på dagen ser flest hvepsevåger. Stillingen er 3-2 til svenskerne – det skulle vi gerne rette op på i år…
Mødested: Diget mellem Store Brunddrag og Hyllekrog tangen.
Udover nyheder fra Sverige kommer der også ”Hvepsenyt” fra andre steder i Danmark, hvor der bliver afholdt Hvepsevågens Dag. Ved Fugleværnsfondens reservat Gulstav Mose på Sydlangeland bliver der også holdt et vågent øje med hvepsevågerne. Her står den lokale arbejdsgruppe klar til at hjælpe med artsbestemmelse af nogle af de mange fugle, der i denne tid trækker sydover mod varmere himmelstrøg. Selvom sensommerens hvepsevågetræk normalt er bedst på Sjælland, så kan der sagtens dukke et pænt antal hvepsevåger op på Langelands sydspids. Find arbejdsgruppen ved fugletårnet – følg stien fra P-pladsen ved Gulstav Mose.
Stevns hører blandt de bedste steder i Danmark at se på hvepsevågetræk. Efter en lang flyvetur på cirka 20 km over vandet fra Falsterbo rammer fuglene ofte Stevns i lav højde. I visse år i følgeskab med et stort antal spurvehøge og andre rovfugle.