mandag 2. september 2013

En ganske særlig Naturens Dag ved Ravnstrup Sø

Søndag den 8. september afholdes Naturens Dag ved Ravnstrup Sø. Udover den årlige høsttur er der festlig indvielse af Naturbasen. Alle er velkomne.

af Henrik Wejdling

Fugleværnsfonden afholder hvert år sin årlige høsttur ved Ravnstrup Sø ved Herlufmagle, hvor vi viser søens succesrige knopsvanepar frem. I år har de fået ikke mindre end syv unger – heraf én helt hvid. På dagen tager vi afsked med de sidste svaler, sang- og sommerfugle, og måske siger vi goddag til de første kvækerfinker og andre efterårsbebudere. Og så skal vi ikke mindst hilse på de forskellige arter af ænder, der nu søger tilflugt i det jagtfrie reservat.

I år bliver Naturens Dag imidlertid en ganske særlig dag, fordi arrangementet indledes med den officielle indvielse af Næstved Kommunes og Naturstyrelsens Naturbase ved Ravnstrup Sø, som er etableret i samarbejde med Fugleværnsfonden.

Naturbasen og al dens grej giver nye muligheder for den frivillige arbejdsgruppe, som er tilknyttet reservatet. På dagen vil gruppen fordele grejet på nogle bemandede oplevelsesposter langs naturstien ved Ravnstrup sø, så børnefamilier og andre selv kan afprøve sommerfuglenet og insektglas, vandkikkerter, ketsjere og bakker samt ’rigtige’ kikkerter og på den måde komme på klos hold af naturens mange små og store vidundere.

Naturbasen med dens grej står til rådighed for egnens skoler og andre, der kunne tænke sig at udforske de naturskønne omgivelser. Blot skal man booke basen via Næstved Kommunes hjemmeside – så får man en nøgle til alle herlighederne! Og mulighed for at sove i reservatets shelter, hvis det var det, man skulle have lyst til.

På høstturen vil - udover selvfølgelig fuglene - også reservatets blomsterpragt blive vist frem. Og de mere aromatiske af planterne vil blive anvendt på dagens som urtethe og der vil også være mulighed for at indbage nogle af de velsmagende planter i snobrød over bål. På den måde håber arrangørerne, at dagens gæster får områdets natur indenbords med alle sanser.

Ravnstrup Sø og den nye naturbase har adgang fra P-pladsen lige ved siden af indkørslen til Ålehusvej nr. 12. Ålehusvej ligger to kilometer vest for Herlufmagle, og forbinder Ravnstrup med Trælløse, og arrangementet løber fra kl. 10 - 13. Se programmet nedenfor.

Program:

10.00 Officiel indvielse af Naturbasen
Taler ved Anette Brix, medlem af bl.a. børneudvalget i Næstved Byråd og Henrik Knuth-Winterfeldt, bestyrelsesmedlem for Fugleværnsfonden, som har været en aktiv samarbejdspartner i etableringen af Naturbasen.
Der serveres cowboy-kaffe og urte-the, kogt på lokale urter og tilberedt i Naturbasens bålhytte.

10.30 Oplevelsestur i Fugleværnsfondens reservat, Ravnstrup Sø.
Vi begiver os ad stien langs Ravnstrup Sø, hvor Fugleværnsfondens arbejdsgruppe, der nu også udgør den borgergruppe, der står for aktiviteterne omkring Naturbasen, i dagens anledning vil have etableret nogle aktivitetsbaser med grej fra Naturbasen.
Grejet gør det muligt ikke blot at se på fugle – som f.eks. de forskellige ænder, der netop nu ved jagtstart søger asyl i den jagtfrie sø – samt rør- og løvskovens planter, men også at fange f.eks. edderkopper og admiral-sommerfugle – eller rettere ’sensommerfugle’, der stadig søger ned på nedfaldne mirabeller, samt smådyr i bæk og sø.
Masser at prøve for børnefamilier og andre med interesse for det, der rører sig derude – og en rigtig ’Naturens Dag-aktivitet’.

12.00 Snobrødsbagning og mere bål-kaffe og urte-the i Naturbasen
Vel tilbage i Naturbasens bålhus, som yder ly uanset hvordan vejret udvikler sig, bager vi snobrød over bålet på hasselkæppe fra søbredden – og måske med en og anden aromatisk urt æltet ind i dejen som et stænk af Ravnstrups vilde natur.

13.00 Tak for i dag – men vi vil gerne have, at du bliver lidt længere....

 

Information
Relaterede reservater:
 - Ravnstrup Sø

Relaterede nyheder
 - Prøv Det Mobile Naturrum i Ravnstrup