fredag 11. april 2014

Engfugle, økologi og oksekød i en højere enhed

Engfuglepleje, økologi og oksekød går nu hånd i hånd i Fugleværnsfondens reservat på Sydlolland, hvor vildhestene nu får selskab af 60 økologiske kreaturer.

af Marie-Louise Olsen

Tilsammen udgør vildhestene og køerne nu den vigtigste del af naturplejen i Fugleværnsfondens reservat. Det er altafgørende, at der på et engareal som Saksfjed Inddæmning er en god afgræsning, da mange af de sårbare engfugle kræver naturtyper med kort græs. Her supplerer heste og kvæg hinanden godt, da de har forskellige græsningsmønstre og til dels har forskellige fødepræferencer.

Alle Fugleværnsfondens 21 reservater er autoriseret økologiske, så det er meget glædeligt at Fugleværnsfonden har fundet ”økobonden” Bjarne Krog fra Krogagergård ved Ringsted som samarbejdspartner. Da Bjarne og hans kone Kirsten bor så langt fra reservatet, at de ikke selv kan tilse kreaturerne dagligt, er der indgået aftale med de samme personer som tilser vildhestene. Tilsynsfolket vil således tilse både heste og kvæg ind til midten af november, hvor kvæget skal hjem på stald.

Kvæget fra Krogagergård er en blandingsrace, som har alle mulige farver og mønstre i pelsen, og det økologiske ”naturplejekød” kan købes via webshop eller i gårdbutikken på Krogagergård (se linket ude i højre spalte)

Fugleværnsfonden vil gerne invitere alle interesserede til den store udbindingsdag, hvor kvæget bliver sluppet løs i Saksfjed Inddæmning. Så mød op anden påskedag, den 21. april, kl. 13.00 på p-pladsen i den nordlige del af Saksfjed Inddæmning (omkring Fælledvej 14, Errindlev) og oplev de glade kvæg komme på fold efter en lang vinter i stalden. Der vil også være mulighed for at opleve vildhestene, som går samme sted.

Efterfølgende inviterer Naturcenter Lyttesholm til en kop kaffe og et stykke kage. 

Information
Relaterede links
 - Krogagergård