torsdag 8. september 2016

Flere fuglemøder i kunsten

Så er der mulighed for at opleve eller genopleve Fugleværnsfondens roste kunstudstilling, som rykker fra Fyn til Sjælland.

af Hanne Havemose

Udstillingen, der i forbindelse med fondens 50 års jubilæum, kan opleves tre steder i landet i løbet af 2016: lige nu befinder den sig på Sophienholm ved Bagsværd Sø i fantastiske omgivelser.

Udstillingen er arrangeret i samarbejde med Johannes Larsen Museet i Kerteminde, som har huset samlingen indtil nu. Og den anerkendte, nu afdøde store fuglemaler, Johannes Larsen, er da også en slags omdrejningspunkt i den spændende række af både afdøde og nulevende kunstnere der, med både fortrolighed og stort kendskab, har viet en meget stor del af deres kunstneriske virke og liv til fugle (se et udvalg ude til højre).

Udvælgelsen af de 25 kunstnere til udstillingen er sket med baggrund i følgende citat af Fugleværnsfondens grundlægger Lorenz Ferdinand (1921-2001):

”Kunstneren skal vise, at han har oplevet noget ude i naturen, og at han har haft fortrolighed med og kendskab til de fugle, som han gengiver”

Citatet beskriver meget præcist de udvalgte kunstneres tilgang til fuglen, og udstillingen aktualiserer og perspektiverer dette kunstneriske projekt til fulde fra mange forskellige vinkler afhængig af den enkelte kunstner.

Fokus på fugl – i kunsten og i naturen
Fugleværnsfonden har i jubilæumsåret ønsket at sætte fokus på fuglens betydning og vilkår, og det gøres blandt andet i samspil med kunsten. Indtil nu har pressen taget godt imod, og skriver blandt andet:

”Museet fører [Johannes Larsens] livgivende og generøse fond af viden om fuglenes værn videre og lader den forplante sig i generation efter generation op igennem tidens strøm og ind og ud igennem dette transparente sted, hvor skellet mellem ude og inde i lykkelige øjeblikke synes ophævet", Henrik Wivel, Kristeligt Dagblad.

”Glad gik jeg fra Møllebakken – og hvad skete der? En solsort sad tæt ved i buskadset og sang, så det var en lyst”, Ole Nørlyng, Weekendavisen.

”Udstillingen er en slikbutik for alle fugle- og naturelskere, og de, der endnu ikke har passionen for fugle, kan starte her”, Gitte Kjeldal, Fyns Amts Avis.

"Stor fuglekunst (...) værker af fremragende kunstnere, der alle har ladet sig fascinere og inspirere af fuglen som motiv og fænomen", Søren Olsen, naturguide.dk.

Alle der har interesse i at se eller gense udstillingen er velkomne til:
'Himlens Fugle' på Sophienholm, 10. september - 6. november, Nybrovej 401, Lyngby. 

Information