onsdag 29. marts 2017

Imponerende indsats fra frivillig fugletæller

Preben Berg er en af de ildsjæle, der hvert år leverer vigtig data for fuglelivet i Fugleværnsfondens reservater, især for fugletrækket ved Hyllekrog.

af Hanne Havemose

Preben Berg startede fuglekiggeriet som 11-årig i 1972. Interessen for fugle varede ved, og 8 år senere begyndte han på de mere seriøse fugletællinger.

Han har faktisk talt lige siden og registreret fugle mange steder i den østlige del af Danmark de sidste 38 år. Når man spørger til hans profession, betegner han sig selv som ’semiprof birder’ og det er nok ikke helt ved siden af.

Omkring 200 dage om året bruges aktivt i felten, og et af Prebens foretrukne lokaliteter er blandt andet ved klitten Store Brunddrag ved Hyllekrogtangen og Fugleværnsfondens reservat på Sydlolland. Her er han også medlem af fondens frivillige arbejdsgruppe, der er tilknyttet reservatet. Men hvor de andre medlemmer af arbejdsgruppen primært varetager naturplejeopgaver og diverse formidlingsopgaver, så er han gruppens fugleobservatør.

Med sine saglige fugleobservationer, som blandt andet indregistreres i DOFbasen, er han med til at fastlægge Hyllekrogs lokalitet som et af de bedste træksteder i landet. Det er ganske enkelt en imponerende indsats.

Siden 2008 har Preben Berg trofast dokumenteret især forårstrækket, og listen over trækkende fugle er lang. Store oplevelser har der været en del af, hvor især ’megatrækdagene’ den 14. april 2016 med 12.557 trækkende storspover står stærkt i hukommelsen samt den 28. maj 2015, hvor 19.995 islandske ryler lagde vejen forbi, hvoraf de 3600 kom i form af en kæmpe flok, der dannede en 3 km lang stribe!

Tjek her hans imponerende redegørelse for forårsfugletrækket ved Hyllekrog for 2016 i linket ude til højre. Det giver også et vink om, hvad der kan forventes her lige om lidt i 2017, hvor foråret netop er begyndt…
 

Information
Relaterede reservater:
 - Hyllekrog-Saksfjed

Relaterede links
 - Resume af forårstrækket ved Hyllekrog 2016