mandag 23. april 2018

Smuk indvielse af Svartingedal

Den hengemte naturperle åbnede i lørdags op for 120 naturglade besøgende, som var med til at indvie Fugleværnsfondens 22. naturreservat.

af Hanne Havemose

Fuld sol, masser af småfugle og et dække af hvide anemoner, gav et eventyrligt skær over arrangementet, som blandt andet indeholdt en guidet tur på omkring 3 km gennem dalen.

- Vi er i Fugleværnsfonden meget glade for, at vi med købet kan sikre Svartingedal. Et køb der kun har været muligt takket været enestående økonomiske gaver til fonden, indledte Martin Iversen, formand for Fugleværnsfonden, sin tale.

Han gjorde også opmærksom på det gode og helt essentielle bånd, der allerede er knyttet mellem lokale samarbejdspartnere og Fugleværnsfonden:
- Det er meget vigtigt for fonden at etablere gode relationer til naboer, myndigheder og andre organisationer, så vi ved fælles hjælp kan skabe endnu bedre og mere værdifuld natur. Og vi er siden købet blevet mødt med megen velvilje og en positiv indstilling. Og det er gensidigt fra vores side.

Herefter blev ordet givet til Borgmester Winni Grosbøll, som bød Fugleværnsfonden velkommen på øen og udtrykte stor tilfredshed med igen at få fokus på den lidt glemte sprækkedal, som er et strålende eksempel på den særegne natur, der er så særlig for det bornholmske. Ligeså vel som hun roste det frivillige engagement, der allerede har vist sig i arbejdet med at skabe de bedste rammer for det nye natursted.

Fugleværnsfonden stiftede i marts en frivillig lokal arbejdsgruppe, som forud for indvielsen allerede har taget godt fat med rydning af de største stammer over stierne, lagt små rå planker over de mest mudrede områder, fjernet unødvendigt materiel og skrald, heriblandt et meget gammelt fuglevoliere samt lagt en lille bro over Bagge å undervejs gennem naturreservatet.

Der er med andre ord ingen tvivl om, at Svartingedal nok skal blive et attraktivt udflugtsmål igen, som det tidligere har været. Men det er også Fugleværnsfondens ønske at passe godt på fugle og naturlivet:
- Svartingedal er godt gemt og har til dels også være godt glemt. Måske fordi Bornholm har så mange andre fornemme fugle- og natursteder. Nu vil vi gerne gå rigtig på opdagelse i området. Med nysgerrighed og begejstring skal naturreservatet studeres og udforskes, for der er givet meget ukendt, og der venter mange nye oplevelser, udtalte Martin Iversen.

Her kommer fondens formidling ind i billedet, som det afsæt, der skal give besøgende indblik i den værdifulde natur, som findes her, og hvorfor det er så vigtigt at passe på den.

Vi er i Fugleværnsfonden stolte og beærede over at eje og forvalte sådan et stykke smuk natur og vil gøre alt for at passe godt på det. Tak til de mange besøgende på dagen, som var noget ganske særligt. Særligt for fuglene, for naturen og for den spændende fremtid, der venter Svartingedal, som nu er åbent. Kom selv og se! 

Information
Winni Grosbøll klipper snoren
Gæster til indvielsen
Sprækkedalen
Anemonedækket
Peter Friis Møller fortæller om vedbend
Skælrod
Blå anemoner
Relaterede reservater:
 - Svartingedal

Relaterede nyheder
 - Så blitzede det i Svartingedal!

Relaterede links
 - Bornholms Tidende
 - FVF film fra indvielsen
 - Kort indslag med tv2bornholm
 - Martin Iversens indvielsestale
 - Winni Grosbølls indvielsestale