onsdag 19. juni 2019

Sjælden fugl i Vaserne

En mindre fuglesensation udspiller sig lige nu ved det naturområde Fugleværnsfonden forvalter. Hundredevis af besøgende valfarter hertil for at opleve den særlige dværgrørvagtel.

Dværgrørvagtel er en forholdsvis sky fugl, som normalt er svær at spotte, men den er ikke så sky, at den ikke kan høres! Til stor underholdning for de mange, der besøger Vaserne i disse dage netop af den årsag.

Og den synger særligt meget i disse uger, fordi det er sidste udkald for at yngle.

- Dværgrørvagtlen er interessant for rigtig mange fugleinteresserede, fordi den er yderst sjælden i Danmark og meget sky, så ikke mange har oplevet den. Og så har den en helt særlig lyd, fortæller Fugleværnsfondens naturvejleder Jørn Dyhrberg Larsen.

Dværgrørvagtlens sang, hvis man kan kalde det sådan, lyder som ’en snorkende nisse’ eller som en frø. Det er kun takket være dygtige fuglekendere, at man har fundet frem til den sjældne fugl, idet den nemt kan forveksles med eksempelvis en kvækkende frø.

Dværgrørvagtelen er normalt meget svær at spotte, fordi den foretrækker at opholde sig i rørskoven. Den er på størrelse med en solsort, og bevæger sig skjult i sivene, så det er primært på grund af dens karakteristiske lyd, at den kan opleves. Det gælder også for dens besøg i Vaserne, hvor den er at finde ved Bistruprenden, som skærer sig igennem Vaserne fra rensningsanlægget og Furesø (se nærmere beskrivelse i linket ude til højre).

Som de mange besøgende fugleentusiaster ved, så er der her tale om en yderst sjælden gæst i Danmark. Normalt holder den til i dele af Asien, Sydafrika og få steder i Sydeuropa. Sidste gang dværgrørvagtlen blev observeret i Danmark, var i 2015.

De enestående fotos af dværgrørvagtel er taget af Helge Sørensen den 15. juni 2019 i Vaserne. 

Information
Fra Vaserne
Fra Vaserne
Relaterede reservater:
 - Vaserne

Relaterede links
 - Dværgrørvagtel i Vaserne/video
 - Her kan fuglen opleves/kort