mandag 1. januar 1990

Fem tips til en fuglevenlig have

Din have er et lille naturreservat. Her er fem tips til at gøre den mere fuglevenlig.

At gøre sin have fuglevenlig betyder ikke nødvendigvis at man skal lade den gro helt til. Med simple tiltag kan du gøre sådan, at fuglene føler sig så velkomne som muligt.

1)
VARIERENDE OG HJEMMEHØRENDE PLANTER. Noget af det bedste, du kan gøre for fuglelivet i din have, er at have varierende og forholdsvis hjemmehørende beplantning. Forskellige træer, buske og planter tiltrækker forskelligt liv – og når beplantningen ovenikøbet forekommer naturligt i Danmark, vil de ofte have et særligt rigt insektliv, der tiltrækker mange fugle. Gå derfor efter beplantning der fra naturens side er tilpasset. Det kunne være ask, hassel, enebær, pil, kodriver, røllike og gul iris, stikkelsbær, hyld.

2)
TÆNK PÅ MAD. Bær, nødder og stenfrugter er fødegrundlag for mange af havens fugle. Plant f.eks. hvidtjørn, alm. hyld, alm. røn, æble, pære, hunderose, æblerose, fugle-kirsebær, alm. hæg, benved, kristtorn, mistelten, taks, hassel, eg, bøg, rød el og birk. Så skal du nok se glade og mætte fugle i din have.

3)
SKJULESTEDER. Planter og træer fungerer også som skjulesteder for fuglene. Plant et par tætte og tornede planter, som kan udgøre et godt gemme- og redested i fred for rovdyr på jagt. Det kunne være tjørn, slåen, taks, almindelig ene- og skovfyr. Et fuglevenligt tip er desuden at plante stedsegrønne buske og træer, da de fungerer som gennemsted året rundt, selv om vinteren, når havens øvrige beplantning er nøgen.

4)
GAMMEL HAVE. Dette tip er noget mere langsigtet. Men fugle elsker gamle haver. Så overvej om din haves store, gamle træer skal have lov til at blive stående. Mange fugle bygger reder højt oppe mellem grene, og i huller i træer – og samme sted er perfekt at placere redekasser, der skal have læ, skygge og skjul. Gamle, døde træer med halvrådne træstammer betyder svampe, insekter og smådyr – og det er noget fuglene kan lide. Lad din have blive gammel. For fuglenes skyld.

5)
OG SÅ DEN VILDE. Som lovet behøver du ikke at lade hele din have gro til, før den er fuglevenlig. Men vildt ER godt, når det kommer til at gøre havens fugle tilfredse. Et hjørne eller en afdeling af haven med krat, nælder, grenbunker, stendiger og andet vildnis vil tiltrække mange fugle og giver gode redesteder. Og vild have betyder mindre arbejde for dig ;-)

 

Information