Troldsmør og lille flagspætte i hobetal!
10/4 -2008

Turleder: Allan Gudio Nielsen


En flot han af lille flagspætte trommede ivrigt i toppen af et dødt elletræ.
Foto: Allan Gudio Nielsen.

Tjif-tjaf-tjif-tjaf… Overalt i Vaserne høres i disse dage gransangerens ensformige sang – i år virker det som der er ekstra mange. Rødhalse og gærdesmutter er også meget aktive for tiden – og det samme kan også siges om Vasernes ”kendis” - den lille flagspætte. Mindst fire forskellige blev set i løbet af dagen, - alle var meget aktivt trommende. Før turen gik i gang havde en han trommet flittigt ved Naturrummet i det nordøstlige hjørne af Vaserne, og ved Dumpedalsrenden afslørede en lang trommen fra ellesumpens dyb, både en han og en hun. Senere på turen sad en flot han og trommede i toppen af et dødt elletræ, ikke så langt fra fugletårnet.


En bogfinkehun som ligger på rede. Foto: Allan Gudio Nielsen.


Fuglens jazzsanger – rødhalsen – kunne høres overalt i Vaserne. Her bliver der for
alvor ”sunget igennem…” 
Foto: Allan Gudio Nielsen.

Også rovfuglene var ganske så aktive på denne torsdag. Ved Olsens Sø passerede en fiskeørn lavt forbi i flot medlys, kort efter fulgte en spurvehøg (vi kunne lytte os frem til dens videre rute på de mange høje advarselskald fra mejser og andre småfugle), de lokale musvåger kunne ses under hele turen og fra Turistvej musede en tårnfalkehan. Og endelig – efter flere års tøven – blev Vasernes første ynglende skarver observeret. Mindst fem reder langs den vestlige bred af Olsens Sø.


Så er det ganske vist – skarven yngler ved Olsens Sø. Foto: Allan Gudio Nielsen.

 
Skinnende støvpude - mystiske svampedyr – som hverken er det ene eller det andet.
Foto: Allan Gudio Nielsen.


På flere af elletræerne sad underlige hvide ”flødeboller” og lyste op. Ved nærmere eftersyn viste det sig at være skinnende støvpude (Enteridium lycoperdon) – et svampedyr (tidligere kaldt slimsvampe). Flere deltagere tømte hurtigt madpakken ud i lommen og fyldte i stedet plastikposen med lidt ”troldsmør” – nu skulle der dyrkes svampedyr derhjemme! Det bliver spændende næste gang at høre om der er blevet delt lidt ”surdej” ud til venner og bekendte… Læs i øvrigt mere om svampedyr på Danmarks bedste og mest kreative naturhjemmeside: www.vestrehus.dk. Under skovens dyr finder man Bjørlis flotte billeder og spændende tekst om svampedyrene – og alt det andet spændende hun går og roder op i skoven!

En dejlig dag med flot sol og 28 deltagere.


Flere deltagere fik en klat skinnende støvpude med hjem i pose og sæk.
Foto: Allan Gudio Nielsen.


Mogens – dagens mand i Vaserne! Iført sit lækre Gitzo-stativ, kastede han sig modigt ud i den bundløse ellesump, for at hente lidt slim fra en skinnende støvpude. Var Mogens gået til bunds, var vi flere som stod klar til at redde det op af sumpen – naturligvis efter først at have reddet Mogens op…   Foto: Allan Gudio Nielsen.


Anemonerne lyste flot op i skoven. Vasernes rådyr er også glade for dem og æder sig fede – hvilket ikke bør efterlignes - for vi kan ikke tåle at spise anemoner.

Foto: Allan Gudio Nielsen.


Hvad glor du på? Foto: Allan Gudio Nielsen.

  Et par egern blev set på turen – Sciurus – er dens
  videnskabelige slægtsnavn – hvilket betyder
  ”den, der sidder i skyggen af sin egen hale”. 
  Foto: Allan Gudio Nielsen.