Grand prix terner en lørdag aften i maj
16/5-2009

Af naturvejleder Allan Gudio Nielsen

Hvorfor glo på grand prix i fjernsynet en smuk aften i maj, når man i stedet kan nyde storslået natur og sjældne terner ved Nørreballe Nor på Sydlangeland? Det var muligvis nogenlunde sådan de 22 deltagere på lørdagens sene fugletur ved Nørreballe Nor tænkte inden de drog mod det sydlige Langeland.

Ved turens start mødte vi Esben Eriksen, som kunne fortælle at cirka 10 sortterner vimsede rundt over søen - og at de var ledsaget af en hvidskægget terne! Gærdesanger, tornsanger og lærke som sang ved p-pladsen fik et par hurtige ord med på vejen, inden vi satte kursen mod noret. Undervejs blev der terpet terner i fuglebogen – hvordan dælen er det nu sådan en skægget terne ser ud?...

Lavt over noret fandt vi hurtigt de smukke sortterner i det flotte aftenlys, men den sjældne terne drillede lidt. En terne skilte sig dog ud fra de mange hav- og fjordterner, som fouragerede i noret, men fotograferes – det ville den ikke. Men heldigvis var Erhardt Ecklon på pletten tidligere på dagen – se hans flotte foto af den sjældne terne nedenfor:  


Hvidskægget terne – bemærk den korte hale og grå underside. Foto: Erhardt Ecklon.

Ude over søen vimsede de smukke sortterner rundt – flere kom ganske tæt forbi. Her et hofteskud:

Sortterne – elegant og desværre en meget sjælden ynglefugl i Danmark. Foto: Allan Gudio Nielsen

Blandt de mange terne opdagede vi også en dværgmåge – som i flugten jo ligner en moseterne. På trods af at den har en hætte som hættemågen (dem var der også en del af), så er den ret let at genkende på de sorte undervinger – se selv - Allan Østergaard var vaks med kameraet:

På de kunstige øer var der livlig aktivitet – tre brushaner, stor præstekrave og så de mange ynglende klyder blev beundret i det flotte aftenlys. Her en klyde som fløj tæt forbi:

Foto: Allan Gudio Nielsen

Man kan vist roligt sige at vi var i godt selskab og tiden fløj af sted – vi måtte videre. En kukkende gøg fløj over noret – jagtende en anden han. Naturvejlederen transformerede sig om til Dr. Dolittle og fik kukket den brunstige hangøg helt tæt på. Sådan så han ud:

Foto: Allan Gudio Nielsen

Resten af turen forgik i god ro og orden. Efter et kort stop ved pumpehuset gik vi tilbage mod p-pladsen. En dejlig aften – fyldt med (fugle)sang…