Formiddagsfugletur - Nivå Bugt
11/2 2010

Tekst og fotos: naturvejleder Allan Gudio Nielsen

En tretimers fugletur i februar med en iskold, blæsende vind fra øst - helt uden kaffestop - det er kun for de allerbarskeste fuglekikkere! Pyt med kaffestop og forfrysninger - her er der ingen som piver - bare der er smukke og spændende fugle undervejs, som kan bringe lidt varme i kroppen. Og det er der jo næsten altid ved Nivå.

Den første fugl som gav lidt varme i kroppen var en duehøg. Ganske vist var den så langt væk, at hvis vi ikke havde haft Vakse Jens med på turen, så var den nok ikke blevet opdaget. Og temperaturen steg endnu et par grader, da en fin vandstær fløj ganske tæt forbi os, da vi nåede frem til Nivåen - netop som vi havde snakket om, at vandstær sjældent blev observeret i Nivåen... Fuglen sad lidt og kniksede på en træstub, inden den fløj længere ned af åen. Kort efter blev der opdaget en vandrikse langs bredden. Vi fulgte åen et stykke og nåede at se den flyve over på den anden side af åen, hvor den forsvandt i det tætte krat.  Anderledes let var det at nyde de mange flotte stor skallesluger, som holdt til i åen. Cirka 30 stk. på det stykke af åen vi fulgte. Også krikand, hvinand, gråand og en hel del lille lappedykker kunne ses i åen. Åens juvel, isfuglen, sad nydeligt på en gren over åen og lyste smukt op.

Vi fulgte åen ud til Tangen – hvor en bidende vind fra øst gjorde besøget lidt kortere end normalt. Der var ellers nok af fugle at kikke på i vågen ud for Nivåen - det eneste åbne stykke vand vi kunne se - selv med kikkert. Isen rækker nu langt ud i Øresund. Mellem de mange ænder og blishøns spankulerede en enkelt rødben rundt.

Vel ”inde i varmen” - hvilket vil sige lidt inde i landet hvor blæsten ikke var så kold, ledte vi forgæves efter drosler. Til gengæld fandt vi en smuk, enlig silkehale, som kunne nydes på få meters afstand. Silkehalen blev rosinen i pølseenden på en smuk vinterfugletur ved Nivå.


Åens juvel - isfuglen - holder øje med frokosten. Klik på billedet for en større version.

Her ligger ca. 20 stor skallesluger. Langs venstre bred kan man skimte en fiskehejre.
Klik på billedet for en større version.


Sporjagt er altid spændende - her har en fiskehejre afsat sit fodaftryk i sneen.
Klik på billedet for en større version.


Her kigges der også på spor - en masse små frø fra elletræet. Klik på billedet for en større version.

Tre meget aktive flagspætter bliver studeret. John (i den grå jakke) misser mod vintersolen - eller tager han mon en lille lur? Klik på billedet for en større version.

Langs åen - Helge i front. Klik på billedet for en større version.

Fremme ved tangen - og vågerne fyldt med fugle. Klik på billedet for en større version.

Find Holger. På billedet gemmer sig en rødben. Klik på billedet for en større version.

Lige her... Klik på billedet for en større version.

En smuk silkehale sluttede turen af. Klik på billedet for en større version.