fredag 13. marts 2015

Fugleværnsfondens første vildhesteføl

Fugleværnsfondens reservat på Sydlolland har udvidet sin bestand med en helt ny og særlig beboer.

af Marie-Louise Olsen

Torsdag den 12. marts fik en af opsynspersonerne i Fugleværnsfondens reservat i Saksfjed Inddæmning sig en glædelig oplevelse, da der løb et lille føl rundt med sin mor.

- Vi vidste godt, at hoppen var i fol, men vi havde ikke ventet den så tidligt på året, siger Marie-Louise Olsen som er naturforvalter i Fugleværnsfonden, som også kan fortælle, at føllet er velskabt og udviser en legende adfærd, så alt ser ud at gå godt.

Hoppen er én af de heste, som blev hentet til Sydlolland fra Langeland i november 2014. Den er derfor ikke undfanget i Saksfjed, men bedækket af hingsten på Langeland. Fugleværnsfonden besætning af vildheste tæller nu i alt 14 styk.

- I Saksfjed har vi en ung hingst, som først ventes kønsmoden i 2016. Vi har endnu ikke været så tæt på føllet, at vi har kunnet kønsbestemme den, hvis det viser sig at være en hingst, vil vi blive nødt til at få den kastreret, da der kun skal være én hingst i flokken siger Marie-Louise Olsen.

Fakta:
Vildhestene er af racen Exmoor, hvoraf de første blev udsat i Saksfjed Inddæmning i 2013. Man skal helt tilbage til yngre stenalder for ca. 5000 år siden, hvor der sidst levede vildheste i Danmark, det er derfor første gang der bliver født et vildhesteføl på Lolland i nyere tid.

Hestene bidrager til den vigtige naturpleje i reservatet. Der gøres opmærksom på, at det er vildheste, og man er meget velkommen til at besøge reservatet, men man må ikke gå ind i foldene, og man må ikke give hestene godbidder.