Foto: gærdesmutte af Allan Gudio Nielsen

Om foråret ankommer nattergalen fra vinterkvarteret i Afrika. Det gør den i begyndelsen af maj. Vaserne er kendt for sine mange nattergale, der yngler i ellesumpens pilekrat. Dens kraftige klukkende og boblende sang kan høres frem til Sankt Hans. Den toppede lappedykker kan opleves med sin familie sidst på foråret, hvor hunnen svømmer rundt med sine små pyjamasstribede unger på ryggen. Vandriksen høres ofte i yngletiden, hvor hannen markerer sit territorium med høje ’grisehyl’.

Om sommeren kan gøgens kukken høres i Vaserne fra maj til juli. Gøgen udruger ikke sine æg selv, men lægger dem i stedet i andre fugles reder. Ofte optræder et rørsangerpar som ’plejeforældre’ for en stor gøgeunge. Sidst på sommeren kan man være heldig at se en rørsanger, der mader en gøgeunge, der er tre gange større end den selv. Allerede i juli begynder de voksne gøge at trække sydover, mens ungerne forlader landet i løbet af august og september.

Om efteråret kan man opleve fiskeørnen styrtdykke mod vandfladen fra 20-30 meters højde i håb om en friskfanget fisk fra Furesøen eller en af småsøerne i området. September og oktober er efterårets store trækmåneder. I oktober er bærbuskene i Vaserne fyldt med flokke af drosler, som fx vindrossel, solsort og sjagger. De har travlt med at få sul på kroppen og er ofte nemme at komme tæt på.

Om vinteren høres spætternes trommen overalt i Vaserne. I Vaserne yngler stor og lille flagspætte, som begge er sjældne ynglefugle i Danmark. I Furesøen overvintrer hvert år et sort antal andefugle, især mange troldænder. Stor og lille skallesluger er også vintergæster i Furesøen. Rødhalsen hører til de få fugle, der kan finde på at synge om vinteren. Sangen, som ofte høres i skumringen, er vellydende og med mange høje tonespring. 

Ved Olsens Sø, der er en del af Vaserne, kan du desuden opleve den faste koloni af skarver, som nogle år er på mellem 50 og 100 par. 

Jørgen Bjerring, fotograf, har lavet følgende fotoserie af lille flagspætte og naturområdet Vaserne: https://jb-photos.smugmug.com/Lille-Flagspætte-Unger

fuglenesfristeder