torsdag 17. marts 2005

Gnæk, gnæk, mit navn er sommergæk

”Da sneen sank fik vi visit af lette alfer klædt i hvidt af jorden steg blufærdig-kæk med bøjet hoved en vintergæk”. Soya

af Allan Gudio Nielsen

Tæt ved fugletårnet i Ravnstrup Sø, nord for Næstved, står der en enlig buket vintergækker. Hvordan den er havnet herude i den vilde natur, er ikke godt at vide, men yndig ser den ud. Vintergækken er ikke en oprindelig dansk planteart, men er som så mange andre planter bragt her til lands af munke. De plantede vintergæk i klosterhaverne, ikke fordi de synes den var pæn at kikke på, men fordi planten hørte til blandt datidens medicinplanter. Den blev bl.a. brugt som brækmiddel…


Kært barn har mange navne

Vintergækken har gennem tiden haft mange navne, bl.a. kyndelmisselilje, februarlilje, sneklokke, vinternat – og sommergæk! Faktisk var navnet sommergæk længe det mest anvendte, så da plantens nuværende navn så småt vant indpas, var der flere som protesterede. Blandt dem H.C. Andersen, som ligefrem for i blækhuset og skrev eventyret ”Sommergjækken”, i håb om at bevare navnet sommergæk. I øvrigt har vintergækken fået kønne navne rundt omkring i Europa. F.eks. hedder den på engelsk ”snowdrop” og på fransk ”perce neige” (hul i sneen).

Har madpakke med

Det kan virke ulogisk, at vintergækken vælger at blomstre så tidligt på året. Som Johannes V. Jensen skriver ”… hele lagner af vintergækker, som med hvide kinder indvarsler en vår, de aldrig selv skal se”. Men som overalt i naturen opvejer fordelene ulemperne. Fordelen ved at blomstre i februar og marts er mangel på konkurrence fra andre planter. Vintergækken behøver således ikke slås om lys, vand, næring og bestøvere. Vist er der også ulemper, men vintergækken er godt rustet til at stå imod kulde og frost. Ligesom mange af de andre forårsbebudere medbringer vintergækken sin egen ”madpakke” i form af et løg. Løget indeholder vand, nærings- og sukkerstoffer som planten kan tære på når det er nødvendigt.

Foråret er på vej. På flere af Fugleværnsområderne er stærene allerede flyttet ind i de hule træer og synger for fulde hals. Tag ud og oplev stærene, foråret og måske en forvildet vintergæk.

God tur og god påske!



 

Information
Relaterede reservater:
 - Ravnstrup Sø