Sortmejse 3 Farstrup 162

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Foto: Albert Steen-Hansen

FUGLEFODRING ÅRET RUNDT. Vinterens kolde og korte dage betyder, at havens fugle har travlt med at finde føde for at holde varmen og overleve. Det er et kapløb mod tiden, som du og dit foderbræt kan hjælpe fuglene med at vinde. Og er der noget hyggeligere end at se havens fugle proppe sig uden for vinduet? Ved at starte fodringen tidligt på efteråret, kan du sikre, at du får faste gæster vinteren igennem, og i maj kan du nedtrappe fodringen igen. Fuglefodring kan dog også være en helårsfornøjelse: i sommermånederne kan du endda være heldig, at mejser eller flagspætter dukker op ved foderbrættet med deres unger.

GOD HYGIEJNE. Husk at holde din foderplads ren, så der ikke bliver grobund for bakterier og virus: hæld kogende vand på dit foderbræt med jævne mellemrum og sprit siddepladser på foderautomater af. Flyt også foderpladsen rundt i haven et par gange om året, så der ikke opstår smittekilder i gammelt, nedfaldent foder.

TILFREDSE MIDDAGSGÆSTER. Vil du være en populær fuglevært, så sørg for fed mad. Fuglenes absolutte livretter er olieholdige frø som solsikkekerner og hampefrø. Jordnødder, rosiner og fedtkugler er andre favoritter, og glem ikke de bærædende fugle som solsorten og sjaggere - de er blandt andet vilde med æbler. Det er en god idé at fodre varieret og satse på foder af god kvalitet. Så tiltrækker du mange forskellige fuglearter.

VAND TIL MADEN. Fugle har behov for vand året rund – både i de varmeste sommermåneder såvel som de koldeste vinterperioder. Så sørg for tryg og ren adgang til drikkevand. Du får med garanti mange glade besøgende. Rengør fuglebadet og fyld op med frisk vand ofte.

GOD MAD I RO OG MAG. Det kan hænde, at spurvehøgen eller en lokal kat dukker op og forstyrrer middagsfreden. I det tilfælde er det en god idé at have placeret brættet et åbent sted, så katten ikke kan ligge på lur, men dog heller ikke for langt fra buske og træer, som fuglene kan søge tilflugt fra spurvehøgen i. For at undgå ubudne gæster, som rotter eller måger, kan du fodre tidligt om morgenen og sørge for ikke at lægge mere mad ud, end fuglene kan nå at æde i løbet af dagen. 

VIL DU VIDE MERE? Vores naturvejleder Allan Gudio Nielsen har sammen med Dansk Ornitologisk Forening lavet nedenstående videorække, der giver tips til fuglefodring. I dem kan du blandt andet finde inspiration til at lave dit eget fuglefoder, lokke forskellige arter til og holde rotter væk! Kig med her: