En god måde at lære fuglestemmerne at kende er at lave sit eget fugleur, men så skal du også tidligt op! For at være med fra den første tone bryder ud, skal turen startes et par timer før solopgang, og undervejs noteres tidspunkterne for, hvornår de fugle, man hører, begynder at synge. Fugleuret, som er vist her på siden, stammer fra en oplevelse i Fugleværnsfondens naturreservat Vaserne, og er blevet lavet i forbindelse med en fugletur. 

Det er ganske enkelt at lave et fugleur, og man behøver ikke være særlig skrap til fuglestemmer eller at bo ved en skov for at komme i gang. Havens fugle kan fint bruges.

Et fugleur kan udformes på mange forskellige måder, alt efter hvad man vil undersøge. Man kan fx undersøge fuglenes sangart over flere måneder eller sangaktiviteten hos en enkelt art i løbet af et døgn. Hvordan fordeler den lokale solsort sin sang i løbet af en dag – ændrer den sig, når der er unger i reden? Hvilken rolle spiller vejret for sangaktiviteten eller naturtypen. Der er nok vinkler at tage fat på.

Vil du øve dig lidt på fuglestemmerne, er der hjælp at hente på www.dofbasen/ART. Her finder du stemmer på alle Danmarks fugle.

Skal du have en skabelon til fugleuret, kan du downloade og printe den ud her.

Du kan desuden finde nogle af de mest almindelige fugle og huskeremser fra vores naturvejleder Allan Gudio Nielsen i folderen om fuglekoret her