tirsdag 23. august 2005

Sølvhåret Stiletflue har fået sand under tæerne ved Stubbe Sø

Fugleværnsfondens naturpleje ved Stubbe Sø fik Sølvhåret Stiletflue til at slå sig ned i den ”indlandsklit”, som køernes trampen havde slidt i vegetationen.

af Erik Rald

Der har nu i nogle år græsset køer i en del af Bjergfyr-plantagen i Fugleværnsfondens reservat ved Stubbe Sø. Der har tidligere været lyngbakker på stedet, før fyrreplantagen blev plantet. Køerne holder af at ligge i fyrretræernes skygge. De roder også meget rundt, og der hvor de går op i skoven, har de slidt plantevæksten helt væk. Det er der nogle insekter, der kan lide. For eksempel Sølvhåret Stiletflue (Thereva annulata).

Dubbeld Samplonius fra Fugleværnsfondens arbejdsgruppe ved Stubbe Sø var vaks på udløseren, da han fik øje på fluen. Med sin sølvgrå behåring er den let at kende. Den er ca. en centimeter lang. De 12 andre danske arter af Stiletfluer er mere brune og foretrækker at sidde i lav vegetation. Sølvhåret Stiletflue er almindelig ved de danske kyster, hvor den sidder på det hvide klitsand og spejder efter bytte: små fluer og andre insekter. Her er dens lyse pels en glimrende camouflagedragt. Den er inde i landet kun truffet på tre sandede steder i Jylland. Men den har altså kunnet finde frem til den lille plet kunstige klit, som køerne ved Stubbe Sø har lavet i skrænten. Sandet er ikke fint hvidt, fordi der har vokset planter, og det er blevet blandet op med kokasser, så Sølvhåret Stiletflue er knapt så godt camoufleret her. Men stiletfluen er åbenbart godt tilfreds – bare den har sand under tæerne.

Skrænten vender stik syd, så der er godt varmt, når middagssolen bager ned på sandet. Men sådan kan stiletfluen lide det. I den hvide klit holder den sig fra de kølige nordskråninger og opsøger solsiden. Her kan der ellers blive godt hedt under fødderne på stiletfluen. Når temperaturen er 30 grader i meteorologhøjde, kan der være 40 grader i en centimeters højde – og 50 grader i en millimeters højde. Så gælder det om at stå på det yderste af tåspidserne. Sådan er det, når man har valgt at leve sit liv på kanten af varmedøden. 

Information
Sølvhåret Stiletflue (Thereva annulata) står på tæer i det varme sand for ikke at få det for varmt.
Relaterede reservater:
 - Stubbe Sø