tirsdag 12. maj 2015

Geder indtager Sølsted Mose

Mohair- og boergeder skal give vedplanterne kamp til stregen i Sølsted Mose. Det er første gang i fondens historie, og det bliver spændende at følge deres afgræsning.

af Marie-Louise Olsen

Sølsted Mose har det seneste år været under forvandling som følge af det store EU-Life højmosegenopretningsprojekt. Meget store rydninger af vedplanter er foretaget, men især pil og birk giver ikke så let op, og derfor har Fugleværnsfonden allieret sig med 25 geder. I forbindelse med et Natur- og Miljøprojekt er der hegnet 12 ha til geder i et område, hvor der er en kraftig genvækst af netop pil og birk. Geder foretrækker at æde stængler, knopper og blade fra vedplanter frem for græs, og derfor har Fugleværnsfonden valgt geder her frem for får og kvæg. Kvæget i Sølsted Mose græsser således i de folde hvor der græs tilgængeligt.

Gederne er af racen mohair- og boergeder, begge hårdføre racer. Mohairgedernes udseende kan snyde lidt, da de ligner får på afstand.

Gederne vil blive tilset af en pensioneret dyrlæge som også er frivillig i arbejdsgruppen i Sølsted Mose. Gederne har adgang til et torummet gedeskur. Det forventes at gederne skal opholde sig i Sølsted Mose ind til sensommeren, hvorefter de vil blive returneret til gedeejeren. Hvis alt går godt med gederne og afgræsningen, så kommer gederne tilbage i foråret 2016 for igen at give vedplanterne kamp til stregen. 

Information
Mineralsten til gederne opsættes af Christian Jørgensen
Jens Mathiesen fra den frivillige arbejdsgruppe hyrder de ankomne geder gennem mosen til gedefolden
Peter Kjer Hansen - også fra den frivllige arbejsgruppe - lukker gederne ind i folden
Gedehyrderne...til højre ses Jens Lyhne, pensioneret dyrlæge og frivillig i arbejdsgruppen, nu også gedepasser!