fredag 3. februar 2017

Årets profil 2017

Vi er stolte af at byde Martin Brygmann velkommen som fondens profil i 2017. Vores mission vil blandt andet være at få ham med ud og kigge på lidt fugle...

af Hanne Havemose

Engang fuglekigger altid …

...fuglekigger. De fleste kender Martin Brygmann fra Det Brune Punktum, fra diverse julekalendre, fra film og forskellige værtsroller på TV-shows mm. Men hvad de færreste ved er, at Martin Brygmann er til fugle. I seriøs grad tør vi godt sige efter at have haft besøg af ham i Fugleværnsfondens sekretariat.

Travlhed i karrieren har imidlertid sat fuglekiggeriet på pause, men som han selv siger: ’Fugle varer livet ud: når først man er begyndt, så stopper det aldrig helt; jeg kigger altid op’. Han vil derfor gerne bruge noget af sin sparsomme tid på at gøre opmærksom på fuglesagen ved at være Fugleværnsfondens profil i 2017.

En livslang affære med afsæt i barndommen
Efter en klassesammenlægning i 8.klasse fik Martin en ny ven, Peter, og med ham en ny interesse. Mens mange i den alder kigger på andre ting, så tog de to venner på jagt efter spændende fugleoplevelser i naturen og med forhåbninger om en ny grøn prik i observationsbogen, som betød ’ny set art’. De tog på massevis af fugleture og mødtes gerne sent om aftenen på Hovedbanen for at tage bussen op gennem Sverige for at se kongeørnene stå op med solen kl. 3 om morgenen.

- ’Selvom der var dem, der sagde, at det var kedeligt, det der med fugle, og der ikke kunne scores piger på det, så var jeg virkelig ligeglad,’ fortæller han. På det tidspunkt var fuglekiggeri en stor del af hans liv, som han fandt superhyggeligt og enormt interessant.

De to venner udviklede hurtigt hver deres specialområder. Peter var ekspert i rovfugle, og Martin blev ekspert i fuglesang og de latinske navne. Som han i øvrigt stadig har siddende på rygraden, og afprøver med Fugleværnsfondens naturvejleder under vores møde. Betegnelser som Buteo lagopus, Coccothraustes coccothraustes og Grus grus fyger om ørene i en intern gætteleg mellem de to, og Brygmann ender med at tilføje en meget præcis beskrivelse af, hvordan det er at være fascineret af fugle:
- ’Jeg ved jo intet om det. For jo mere man ved, jo mindre ved man.’ Kort sagt: Fugle er en uudtømmelig interesse, der altid har noget nyt at lære én.

Fuglenes Paul McCartney
Når man spørger, om han har en yndlingsfugl, trækker han lidt på det og svarer en smule tøvende:
- ’Jeg er lidt flov over det, men man kan jo lide det, man kan lide, og det skal andre ikke bestemme. Men den er nok liiiige i overkanten og bare så smuk...’

Det er pirolen, han hentyder til, med dens farverige grøn/gule kontraster, som han har set én gang i Tyskland og ellers kun kender fra fotografier.
- ’Jeg ved godt, at det er lidt cheap og lidt det populære valg’ smiler han og tilføjer finurligt med en reference til musikkens verden: ’Det er jo ikke fuglenes Bob Dylan, der her er tale om, men snarere Paul McCartney: en popfyr har man vel altid været.’

Fugle for livet
På det seneste har tiden mest været til fuglekig ved foderbrættet derhjemme. Og her står det endda også lidt sløjt til, da det efterhånden er et stykke tid siden, der sidst har været fodret. Men når det sker, så er det med hampefrø og solsikkefrø, og belønningen er gæster som kernebider, stillits, spætmejse og halemejse.

Men selv om han ikke tager på fugleture længere, så kigger han altid på fugle; i byen, på gåture med familien eller i bilen:
- ’Jeg er altid ved at køre af vejen, når jeg ser en tårnfalk stå og musse. Så bliver jeg helt lykkelig og chancen for at køre frontalt ind i en stor lastbil er lidt større end ellers… synet af en blå kærhøg kan også godt ødelægge den gode bilist i mig.’

Hvorfor Fugleværnsfonden?
Når fugle nu er og bliver en del af Martin Brygmanns måde at opleve verden på, og en interesse der ikke har været så meget tid til de seneste år, så er det nærliggende at bruge noget af den tid der så er, på at støtte sager, der gør noget godt for naturen og for fugle i særdeleshed.

- Naturen skal bare beskyttes. Det skal bare prioriteres rigtig højt. Bum basta.

I Fugleværnsfonden glæder vi os over Martin Brygmanns støtte til vores arbejde, og vores mission i 2017 vil blandt andet være at få ham med ud og kigge på lidt flere fugle end han plejer…

FAKTA:
Martin Brygmann (født 25. januar 1963) er en dansk komiker, skuespiller, komponist og musiker, måske bedst kendt fra komediegrupperne Lex & Klatten og Det Brune Punktum. Brygmann har skrevet og komponeret sange som "For kendt" og "Jeg vil i seng med de fleste". Han har også skrevet "Vent på Mig" til filmen En kort en lang, der er det mest spillede radiohit mellem 1993-2007. Derudover har han medvirket i en lang række danske film, senest Far til fire – på toppen, som har premiere i februar 2017.


 

Information