mandag 20. juni 2016

Flot markering af Fugleværnfondens jubilæum

Fonden fejret ved åbning af FUGL på Johannes Larsen Museet, hvor der blev sat smukke ord og billeder på fuglenes betydning for kunstnere og naturentusiaster.

af Hanne Havemose og Mathilde Blichfeldt

Eftermiddagens sol stod højt på den blå himmel og de godt 300 besøgende, der lagde vejen forbi Møllebakken i Kerteminde den 10. juni, kunne nyde udsigten over Storebælt fra det opsatte fugletårn, Alfio Bonannos kunstinstallationer samt Johannes Larsens smukke haves mange hyggelige kroge.

Udgangspunktet for årets store sommerudstilling på Johannes Larsen Museet med værker af 23 markante kunstnere, er Fugleværnsfondens 50 års jubilæum.

På talerstolen var udstillingsleder Mette Ladegaard Thøgersen, kunsthistoriker Hans Edvard Nørgaard Nielsen, formand for Fugleværnsfonden Martin Iversen samt Johan Olsen biolog og forsanger i Magtens Korridorer, som er årets profil for Fugleværnsfonden.

Fugleværnsfondens formand understregede fondens stadige aktualitet som fugle og naturforkæmper:

- I bund og grund var det truslen mod naturen og fuglenes fristeder, der for 50 år siden var tilskyndelsen til oprettelse af Fugleværnsfonden. Også dengang var truslerne alvorlige, og de er bestemt ikke blevet mindre siden. Behovet for fristeder – reservater – var og er stort.

Talerne var muntre, alvorlige, højtidelige – og poetiske, som i dette uddrag fra Johan Olsens tale:

- I fondens smukke reservater ser jeg Fugl Fønix ryste asken af fjerdragten og rejse sig for at minde os om, at kulturens sejre over naturen er ganske kortvarige i det store billede. Jeg ser det i en grankogle, i egens første skrøbelige kim-blade, den mindste lille spurv.

Johan Olsen udnævnte Johannes Larsens Have til fondens 22. reservat i jubilæumsåret, som en særlig hilsen til Johannes Larsens kunst og hans forhold til fuglene. Hans have var et fristed, og hans kunst og kunstnere efter ham viser med alt tydelighed, hvorfor fuglene er så vigtige at værne om.

Udstillingen har allerede høstet de første anmelderroser, som Gitte Kjeldal fra Fyns Amts Avis, skriver her:

- Udstillingen er en slikbutik for alle fugle- og naturelskere, og de, der endnu ikke har passionen for fugle, kan starte her.

FUGL kan ses på Johannes Larsen Museet frem til den 4. september, derefter rykker den videre til Sophienholm, hvor den er at se fra den 10. september til den 6. november. Til sidst lægger udstillingen vejen forbi Vendsyssel Kunstmuseum, hvor den kan ses i vintermånederne i slutningen af 2016 og begyndelsen af 2017.

Talerne fra Fugleværnsfondens formand Martin Iversen og fra Johan Olsen kan læses i deres helhed i linket ude i højre spalte.