fredag 17. april 2009

Jagtfalk i påskesol

Jagtfalk i april er ikke hverdagskost, men i Fugleværnsfondens reservat på Agerø fik en flot 2K fugl Thorkil Brandt til at spærre øjnene op efter middagsluren skærtorsdag.

af Helle Hjorth

En lille ”morfar” i påskesolen kan være tiltrængt, men Thorkil Brandt gjorde store øjne, da en jagtfalk under luren havde slået sig ned på engen ud for Fugleværnsfondens skjul på Agerø på Mors.

Thorkil skriver på www.dofbasen.dk:
”Jeg havde lige taget et hvil i græsset, og tjekkede så terrænet efter igen, og så sad der en kæmpefalk midt på strandengen. På et tidspunkt blev den kraftigt mobbet af et forbipasserende selskab af stormmåger, ellers sad den blot og så sig omkring eller pudsede fjerdragten. Så den har nok været mæt. En enkelt gang var den dog på vingerne over en strækning på et par hundrede meter, men satte sig så igen. Fuglen virkede meget stor og er sandsynligvis en hun.”

Jagtfalken var tidligere samme dag blevet set af Erling Andersen, som oplevede området ”fuldstændigt fugletomt i flere hundrede meters afstand af jagtfalken. Den er også kæmpestor”.

Det lykkedes senere i påsken naturfotograf Lars Gabrielsen få nogle billeder af jagtfalken, der sidder i varmeflimmeret på en pæl næsten i vandkanten ud for Agerøs fugleskjul. Lars mener, at den store jagtfalk kan være identisk med den store 2K fugl som i begyndelsen af februar holdt til på Plet Enge, en snes kilometer fra Agerø.

Jagtfalken er med en længde på 50-60 cm og et vingefang op til 128 cm den største og kraftigste af falkene. 

Information
Jagtfalk i påskesolen
Relaterede reservater:
 - Agerø, Mors

Relaterede links
 - Naturfotograf Lars Gabrielsen