tirsdag 5. oktober 2010

Fugleværnsfondens første havørnepar

Et ørnepar byggede rede på Fugleværnsfondens reservat Saksfjed-Hyllekrog i løbet af sidste vinter 2009-10. Om rugeperioden i det sene forår resulterede i en unge, er usikkert. Men ørnenes erfaring fra den forgangne sæson giver optimistisk håb om en familieforøgelse til næste år

af Lars Munk

Søndag den 28. marts i år opdagede jeg tilfældigt en meget stor samling grene højt oppe i en bevoksning af popler i Fugleværnsfondens skov. En havørnerede! Kunne det passe? Ja, senere samme dag kunne ørnene ses ved reden! Jeg havde om fredagen set ørneparret sidde sammen i skovens sydvesthjørne. Hunnen var i adult fjerdragt, dvs. ca. 5 år gammel eller mere. Den lidt mindre han var yngre, ca. 3-4 år gammel.

Da jeg opdagede reden, stod jeg på markvejen udenfor skoven, ca. 800 m fra reden. Herfra kan reden ses gennem et virvar af grene, når der ikke er blade på træerne. Når ørnene var i luften omkring reden, lagde de med deres stærke syn tydeligt mærke til, at man stod der, men de tog sig ikke videre af det.

FRED TIL REDEBYGNING
Det er åbenbart, at parret havde haft fred til at bygge reden i vinterens løb, da der var usædvanligt meget sne i en meget lang periode. Ingen er kommet i skoven i den tid, selv de nærmeste bilveje blev ikke engang ryddet i længere perioder. Om reden alligevel var blevet bygget her, er dog ikke til at vide.

Vi er nogle få lokale fuglekiggere, som hjælpes ad med at holde lidt øje med reden, på lang afstand. Efter adfærden at dømme påbegyndte ørnene først rugningen meget sent, nemlig i de første dage af april.

Notater fra den 30. april: ”Der er en ørn i reden hele tiden. Det ser ud til, at de ruger fast, hvilket de har gjort siden påske. Indtil da var de meget mere urolige. Så jeg tror, og håber, at rugningen først startede dér.”

REDEN TJEKKES
Efter løvspring blev det, for hver dag der gik, mere og mere svært at følge udviklingen. Reden kunne til sidst ikke ses på afstand. Ingen var inde ved reden, da vi selvfølgelig vægtede ørnenes trivsel højest. Der blev ikke set noget som helst til nogen unger. Da det blev starten af juli, og der ikke var set skyggen af unger, måtte reden tjekkes. Her var intet liv, ingen spor efter aktivitet. Men spørgsmålet er, om der skal være det på det tidspunkt lige efter en eventuel udflyvning. Rævene i området kan vel nok rydde alle spor af bytterester og lignende bort.

UNGER ELLER EJ?
Her efterfølgende er jeg stadig i tvivl om, hvorvidt der er fløjet en unge af reden! Vores overvågning var faktisk kun sporadisk i tiden, hvor en unge ville udvikle sin flyveevne. Desuden mener en nabo at have set en unge stå på reden i slutningen af juni. Det kan ikke udelukkes, efter min mening. Et par observationer af en ung ørn i sensommeren og efteråret kunne godt være en sådan unge. Vi véd det faktisk ikke. Til gengæld har parret nu fået en masse erfaring, så der er i høj grad håb om familieforøgelse i den kommende sæson.