fredag 19. februar 2021

Havørneparret er tilbage på skærmen

Vil du vide mere om familielivet for Danmarks største rovfugl? Så kan du følge med lige nu, hvor der døgnet rundt sendes LIVE fra Fugleværnsfondens naturreservat på Sydlolland.

af Hanne Havemose

Igen i år er der tændt for kameraet ved havørnereden i Saksfjed-Hyllekrog. Reden er tilholdssted for et efterhånden ganske kendt havørnepar, dog er det ikke de oprindelige individer, men det er en helt anden historie.

Fugleværnsfonden har givet Dansk Ornitologisk Forening (DOF) adgang til at sende fra reden døgnet rundt i hele ynglesæsonen, og alle interesserede kan se med: fra ørnenes tålmodige rugen til æggene klækker og ungerne vokser sig større og tester deres vinger for til sidst at flyve fra reden.

Formålet er, at flere danskere får kendskab til, hvor værdifulde og storslåede havørnene er for vores natur og for os. Danmark er igen ved at huse en god bestand af vores største rovfugl takket være fredning og fristeder, som også Fugleværnsfondens naturreservater er en del af.

- I Fugleværnsfonden er formidling en stor del af vores virke for at skabe større forståelse for naturbevarelse, og vi er derfor glade for at kunne være med til at give danskerne mulighed for at følge med i havørnenes familieliv. Vi tror på, at det beskytter de unikke rovfugle bedre, når flere og flere oplever, hvor spændende og fascinerende en fugl havørnen er, siger Jørn Dyhrberg Larsen, der er naturvejleder og naturforvalter i Fugleværnsfonden.

OBS!
Den præcise placering af reden er ikke opgivet, og der er oprettet en beskyttelseszone på 300 meter omkring området i yngleperioden for at undgå, at fuglene forstyrres i yngletiden. Særligt i perioden, hvor de har æg i reden, er de meget sårbare over for forstyrrelser. Man kan dog godt være heldig at få havørnene at se på behørig afstand, når de flyver til og fra deres redested. Både med det blotte øje, men endnu bedre med kikkert eller teleskop. Men den helt nære oplevelse får man ved at tænde for skærmen.

Du kan finde LIVE-sending og mere om naturreservatet Saksfjed-Hyllekrog samt adgangsforhold i linkene til højre her på siden. 

Information
Relaterede reservater:
 - Hyllekrog-Saksfjed

Relaterede links
 - Adgangsforhold
 - Se LIVE ØrneTV