Foto: skægmejser af Ivan Olsen

Fugleliv hele året
Om foråret er rørspurven en af de første fugle, du kan høre synge fra rørskoven. Undertiden lyder der også høje hyl og hvin inde fra rørskoven. Det er vandriksen, der markerer sit territorium. Man ser den sjældent, da den gemmer sig, men med lidt held kan man lokke den til at svare ved at blæse på et græsblad, som holdes fastklemt mellem de udstrakte tommelfingre.

Om sommeren yngler nattergalen i pilekrattet. Dens klukkende og boblende sang kan høres fra begyndelsen af maj og frem til Sankt Hans. Rørhøgen er rørskovens rovfugl. Fra april til oktober kan man opleve den glide let hen over tagrørene på jagt efter mosegrise og fugle. Den smukke skægmejse yngler i rørskoven tæt ved gangbroen. I kanten af rørskoven sniger fiskehejren sig lydløst rundt på jagt efter fisk, mus og nogle af de mange frøer, der lever ved søen. I maj måned kan man være heldig at opleve de uimodståelige natugleunger i reservatet.

Om efteråret trækker mange af skovens, engens og søens fugle sydover for at overvintre, og nye fugle kommer til. Ude på søen ligger der små flokke af hvinænder. Stor og lille skallesluger ses ofte ud for det østlige fugletårn. Sidst på efteråret ses flokke af vindrossel, solsort og sjagger i skovbunden. Også den smukke dompap er almindelig i skoven.

Om vinteren er der stille på engene, men både fjeldvåge og blå kærhøg ses jævnligt jage over engene og rørskoven. Sidst på vinteren ankommer rågerne til kolonien i skoven på sydsiden af søen. Grågæssene ankommer sidst på vinteren. Hvis ikke søen er frosset til, ligger der store flokke af troldænder ude på søen og hviler sig. På denne årstid er skægmejserne forholdsvis nemme at få øje på.

 

fuglenesfristeder