Foto: Kurt Gabs
Adresse: Flensborg Landevej 23, 6200 Åbenrå
N: 6087626 E:529726 (UTM 32 ETRS89)

Størrelse: 21,8 hektar

Generel information: Siden 1936 har mosen ligget hen som et fredet naturområde. I 1986 blev hedemosen skænket til Fugleværnsfonden af den tidligere ejer, Andelsselskabet Søgårdhus. Fugleværnsfonden har i de senere år arbejdet med at bevare mosens særegne natur.

Naturtyper: Nedbrudt højmose med kantskov af især birk. Søgård Mose er en typisk hedemose, hvor jorden er ret sandet. Øverst ligger et tykt lag af tørvemosser, også kaldet sphagnum. Når de nedre dele af sphagnumplanten dør, nedbrydes de meget langsomt. Det meste bevares nu som sur, næringsfattig tørv.

Faciliteter for besøgende: Fugletårn med kørestolsrampe. Trampesti til udsigtspunkt (ca. 300 meter)

Guidede ture: Fugleværnsfondens naturvejleder samt den frivillige arbejdsgruppe afholder løbende ture i reservatet, læs mere her. 

Du kan downloade reservatets folder her.

Sådan kommer du dertil: Ved rute 170, halvvejs mellem Åbenrå og grænsen, ligger Søgård Sø og Søgård Mose. Ved sydgavlen af det hvide, forhenværende motel viser et skilt ad markvejen til P-pladsen ved mosen.

Bedste årstid for besøg: Forår og sommer.

Tidligere og nuværende aktiviteter i reservatet: Søgård Mose har tilknyttet en mindre frivillig arbejdsgruppe. Læs mere om den her.
Klik for stort kort