Fugleværnsfondens frivillige arbejdsgruppe ved Gundsømagle Sø laver forskellige former for naturpleje på engene, i skoven og  i rørskovene. Til glæde for fuglene og for de besøgende i fuglereservatet.

Ønsker du at deltage i en frivillige arbejdsgruppe kan du kontakte Fugleværnsfondens sekretariat.

Du kan læse mere om frivilligt arbejde i Fugleværnsfonden her


Høslæt ved Gundsømagle Sø, juni 2017

P1170972 resize

P1170974 resize

P1170964A resize

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Høslæt ved Gundsømagle Sø 26. juni 2016

Sten fra den frivillige arbejdsgruppe skriver:

"Vi havde en vellykket og velbesøgt arbejdsdag med høslæt på engen ved det vestlige fugletårn ved Gundsømagle Sø."

Læs mere om naturpleje og høslæt her. 
 gsmhoeslaet

gsmshoe

 


Guidet tur ved Gundøsmagle Sø 7. maj 2016

Af: Jens C. Pedersen

En gruppe på 27 fugleinteresserede fra Skåne var på guidet tur med den frivillige arbejdsgruppe langs Gundsømagle Sø i det dejlige forårsvejr.

”Kan vi efterlade madpakkerne i bussen?”

Der skulle lige være styr det praktiske, inden gæsterne fra Ringsjöbygdens Fågelskådare kunne koncentrere sig om fuglene ved Gundsømagle Sø. Ringsjöbygdens Fågelskådare er en forening for alle fugleinteresserede. Den arbejder med fuglebeskyttelse og arrangerer ture i Midt-Skåne omkring ringsøerne med det kendte Bosjökloster. Men hvad i alverden får en flok svenskere til at køre til Danmark for at se på fugle? Normalt er det danske fugleinteresserede, der tager til Sverige og har glæde af de langt større naturområder ”hinsidan”.

Området omkring Gundsømagle Sø er mere varieret, end vi er vant til i Skåne”, forklarede Richard Dodsworth fra bestyrelsen for den svenske forening.

Den guidede tur førte nemlig gæsterne gennem områder med skov, eng, mark og rørskov, alt imens de kunne spejde ud over søen og den anden bred. Det blev til i alt 42 forskellige arter af fugle. Der blev hørt både gøg og nattergal, men det var især skægmejsen, der tiltrak sig gæsternes opmærksomhed. Den er noget af en karakterfugl for Gundsømagle Sø, og ikke lige én de var vant til hjemmefra.

Og så var alle, svenske som danske, begejstrede for, at en flok sortterner valgte at lægge vejen forbi Gundsømagle Sø i lørdags. Hele 24 blev der talt af den sjældne terne, som nu kun yngler på en lille håndfuld steder i Danmark.

Svenskerne er heller ikke så vant til at gå ture for at se på fugle. ”Vi bruger mere at stoppe et sted, se hvad der er og så køre videre til et nyt sted, frem for at gå længere ture”, fortalte Richard Dodsworth.

Gæsterne sluttede turen med en fælles frokost med deres danske guider ved bordene for foden af fugletårnet ved Kirkerupvej. Her viste det sig, at buschaufføren var kørt til Kirkerup med madpakkerne, så der måtte lige sendes bud til Kirkerup efter bussen, inden den medbragte mad kunne indtages. 


Foto: Jens C. Pedersen

________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Arbejdsdag ved Gundsømagle Sø 31. oktober 2015

Jens, der er frivillig i arbejdsgruppen, skriver:

"Tak for en dejlig dag med pænt fremmøde og godt vejr og tak til fjeldvåge, halemejser og vandrikse, som alle blev set på arbejdsdagen. Der blev knoklet og der er nu blevet rigtigt fremkommeligt på de to P-pladser og i rørskoven; og så er orkideengen blevet trimmet. Billederne dokumenterer, at der blev arbejdet".

Kirsten, fra arbejdsgruppen, tilføjer:

"Jeg kan dokumentere, at der også blev holdt pause og spist kage. Desværre er billedet først blevet taget, da vi havde spist Ullas herlige hjemmebag".

gund2015

gund20151

gund20152

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Høslæt 2014 ved Gundsømagle Sø

Juni 2014 - Bent fra den frivillige arbejdsgruppe skriver:

"Vejret var ideelt; blå himmel, flotte skyformationer og ikke for varmt. Gerda og Stig havde sørget for et flot morgenbord, så der var energi til dagens indsats. Leerne var samlede og nyslebne, der var vand til slibestene, stolperne til hæsset var sat op: alt var godt forberedt. Der kom hurtigt gang i leerne, og høet blev slæbt hen til hæsset. Igennem årene er der indarbejdet en vis rutine, så alle 12 fandt hurtigt ind i en rytme omkring de forskellige arbejdsopgaver. 

En kærsanger sørgede for, at det fuglemæssige også blev holdt ved lige. Den blev dog overdøvet en enkelt gang: nemlig da Kirstens opdaterede høslætsang blev afsunget under en skyllepause. Dagen sluttede med, at den medbragte frokost blev fortæret – fuglemæssigt sørgede en rørdrum over rørskoven for et værdigt punktum på en vellykket arbejdsdag med afslappet stemning og godt humør."

Se beretning og billeder fra dagen her


Endnu et år med vellykket høslæt!

Juni 2013 - John, som er kontaktperson for den frivillige arbejdsgruppe, skriver:

"Jeg havde regnet med 12 - 13 deltagere, men vi blev 18 til årets høslet ved Vesttårnet. Vejret var perfekt, det holdt lige indtil vi havde grillet pølser efter endt arbejdsdag. Men da vi nåede til basser og Kirstens lagkage og høstsangen, så holdt det ikke længere. Både den uddelte sang og lagkagen blev våde, så vi fik travlt med at pakke sammen! En stor ros til alle for endnu et vellykket høslet."


Forårsfuglemylder

April 2013 - John skriver:

"Ja, I har jo nok opdaget, at det er blevet forår. Selv fuglene har opdaget det. Inden for de sidste 3-4 dage har søen været fantastisk, det myldrer med fugle og ikke så få sjældenheder i området. 2-3 fiskeørne, rød glente, en mulig steppehøg han, rinhdrossel og så det mest umulige, en sortstrubet lom i yngledragt. Da jeg opdagede den, lå den passivt, men senere begyndte den at padle lidt rundt, hvorefter den dykkede flere gange, vistnok uden resultat. Alex kom til og senere kom Karen Lang. Hun fik taget nogle billeder. Det var også Karen, der tog billedet af alpesejleren sidste år, så hvor heldig kan man være?
Svalerne er kommet, og gransanger synger på livet løs, jeg hørte også en rødstjert i går lidt udenfor reservatet og overfor tårnet lå 32 krikænder, de synger jo nu, og gråstrubet lappedykker skriger i søkanten. Rørdrummen er kommet og pauker vel 500 meter vest for vesttårnet. Igår blev der også talt 6 skægmejer på gangbroen i rørskoven, ja, jeg kunne fortsætte, men prøv selv, det er meget bedre..."


Sortstrubet lom i flugt. Foto: Karen Lang


STORT tillykke til arbejdsgruppen ved Gundsømagle Sø, som kunne fejre 20 års jubilæum den 29. januar!

Der er ingen tvivl om at gruppen er i topform - se blot nedenstående fra sidste arbejdstræf, hvorom sjakbajs John skriver:

"Så lykkedes det igen i år at få ryddet det værste pilekrat ude i rørskoven. 10 deltagere mødte op, så det gik næsten som en leg. Vi var alle enige om, at det var godt, der kom så mange, for ellers er det bare et øv-arbejde bare at bære kvaset ind til fastlandet. Ikke at forglemme Stig, som gik med motorsaven vandret nede ved isen. Stakkels ryg, den må have gjort ondt.
Vi havde også delvis handicappede til at hjælpe. De rensede alle mejsekasserne, og bagefter kom de ned til os. Ivan medbringende en flaske gammel dansk, som vi fik af Jan Danielsson til arbejdsgruppen, når det var rigtig koldt, og det var det jo idag!
Fugle var der ikke så mange af, de er fløjet, men lidt blev det til, se Ivans observationer i DOF-basen fra den 26. januar 2013.
Kirsten har lagt et par billeder ind af pilehøsten, Hun skriver, at det er den 19. vinter, men det passer ikke. Jeg kom hjem fra Tyskland i februar 1993, og kort efter gik jeg igang med motorsaven. Blandt andet ryddede jeg alle buske og rødelletræer i østenden af rørskoven. Først et par år senere kom gruppen med, og der tog vi gåseengen og vestenden. Vi stoppede først, da jeg gik gennem isen med motorsaven ved å-udløbet. Saven skulle hjem og tørres, og der skulle også hældes ny benzin på tanken.
Jeg ser frem til jubilæumsfesten, det kunne jo være i foråret, når vi skal have brændt alle pilebuskene."

 


Høslæt 2012 - se reportagen her!

 

 


Vendehals, rørdrum og en måske død ugle
Maj 2012 - John skriver:

"Så kan alle ånde lettet op, rivearbejdet er færdigt, og der er blevet sået græs i sporet. Om så græsset vil spire, med den trafik der er på engen, vides ikke, men vi håber der kommer noget grønt ud af det.

Kirsten fik en vendehals frem i skovbrynet og rørdrummen fløj forbi et par gange. Alt ånder fred og idyl, der er nu fem par grågæs med pull. og masser af fuglesang. Nattergalen og gøgen lader vente på sig, men det kan kun vare et par dage før de ankommer.

Natuglen fik tre unger ved p-pladsen, men den ene skulle være død, Ivan fotograferede en der lå hen over grenene og så meget død ud, men to kan stadig ses.
Husk høslet søndag d. 1. juli. Satser på Elise bevilliger lidt til grillen
.."


Møjvejr for flittige hænder
April 2012 - John skriver:

"Hej alle.
Så fik vi rettet halvdelen af trampestien op på gåseengen, inden det øsede ned og entreprenørens maskine brød sammen.
Hans Peter og undertegnede måtte opgive at rive/ jævne sporet, det blev simpelt hen så fedtet.
I dag søndag var jeg tilbage sammen med Per R, det gik fint og vi såede græs i sporet. Nu mangler den sidste halvdel, fra bækken og op til rågeskoven, regner med det bliver ordnet i denne uge.

Derfor kunne jeg godt bruge 2-3 par flittige hænder på lørdag d. 28 april start kl. 09.00, river har vi og en pose græsfrø bliver skaffet.
Indtil trampestien er helt færdig, vil den være lukket, men skilte viser vej ud på engen, det er blevet godt modtaget fra publikum, og der sættes ikke kreaturer ud før vi er færdige.


Vinterforberedelser
30. oktober 2011 - John skriver:

"Hej alle i Gundsømaglegruppen.
Snart står vinteren for døren og vi kan læne os tilbage i sofaen og nyde vinterens komme med god samvittighed.
Reservatet har fået en oprydning, som ikke er set længe, kvaset fra rydningerne forrige år er afbrændt, så selv Hans M. kan nyde udsigten fra bænken ved vesttårnet, rørskoven er blevet studset omkring gangbroen og ikke at forglemme vores smertensbarn, den gamle gangbro til østtårnet har fået et løft.

Vi var 3-4 mand på opgaven i lørdags. Vi måtte fælde 10-15 asketræer for at få tømmer til opklodsningen, så forhåbentlig holder den nu et par år til, og vi kan håbe, at Fugleværnsfonden får mulighed for at afse penge til en ny gangbro i en overskuelig fremtid, da den er i en dårlig stand. Men den er brugbar nu, uden at man falder over springene i samlingerne.

Jeg synes, at det var flot, vi kunne samle den igen kun med brug af asketræerne og en pakke fem-tommers  galvaniserede søm, som Stig havde medbragt sammen med sin motorsav.


Begge lørdagene så vi den unge fiskeørn over søen og isfuglen kom også forbi i rasende fart med sit høje skrig og forsvandt hurtigt ind i rørskoven.

Til sidst skal blot nævnes deltagerne.
Ivan O. Kirsten P. Per S. Britta O. Inge Britt, Bent B. Ivan O. Stig O. Mary Ann, Henrik C. og så undertegnede. Jeg håber, vi fik lavet det meste af det, som Ivan havde skrevet ned, ellers må det vente til foråret, der skal nok vælte et par træer i vinterens løb."
 


Bjørneklo!
18. september 2011 - Jens skriver:

"Så har bjørnekloen fået en tur mere. Desværre stod den atter knæhøjt på hele parcellen, så jeg gik lidt grundigere til værks med spaden denne gang: I hvert fald 90 % blev rodstukket, så dem håber jeg vi kan vinke farvel til.
Jeg fandt også en tre stykker 10-20 meter uden for kerneområdet.
Det ville være rart at være to om denne opgave næste år, hvor bjørnekloen må formodes at komme rimeligt talstærkt op igen, fordi der ligger så mange frø i jorden."


Høslætsdagen 2011
Søndag den 26. juni - en superdejlig dag! Fotos: Ivan/Tekster: Britta/Helle


Så er den le vist skarp, gå du bare i gang Bent!


Åh - det kan godt tage lidt tid at høste en hel eng, hvis hvert strå skal undersøges. Men Søren må lige fortælle en god historie om festgræsset
.


Peter Bo er som altid super flittig, og selvfølgelig har han den højeste stak hø.


Så er det bare med at gå i gang Henrik, Der er lang vej endnu!


Øvelse og koncentration gør mester!


Inge Britt lægger grunden til det, der ender med at blive et fantastisk flot  hæs.


Nej, nu er det da vist tid til en pause, hvis dampen skal holdes oppe!


Så flot blev hæsset. Græs med de skønneste urter.


Trætte, svedige og glade. Tak for en dejlig dag!


Ikke slid og slæb altsammen..


Der skal også være tid til fuglekik. Her er nogle frivillige gået helt amok og tager boardwalkens gelænder i brug i jagten på skægmejser i rørskoven. Foto: Ivan Olsen, 2010


Høslætsdagen 2010
Arbejdsgruppens tradition for høslæt på engen ved fugletårnet er til stor gavn for floraen og dermed også for mangfoldigheden af insekter og sommerfugle. Her er fotos fra høslætsdagen 20. juni 2010.
Fotos: Ivan og Gerda. Klik på billederne for en større version

Græs og urter vokser højt, og vi må hellere komme i gang.
Men er det nu ikke synd for alle de skjønne trevlekroner?


Vi kan da også lige tjekke de medbragte basser ud..

Depoterne er vist fyldt op. Men uden en skarp le går det ikke!
Her slæbes det sidste græs sammen og lægges på hæsset.
En presenning er praktisk, den kan trækkes hen over engen.

Og flot blev hæsset! De havde grund til at være stolte, de hårdtarbejdende caretakere.


Med kikkert og kalender
Arbejdsgruppens planlægningsmøde 9. juni 2010 blev holdt i fugletårnet efter aftensmad ved grillen.
Fotos: Ivan Olsen. Klik på billederne for en større version


Der lægges an til et dejligt aftensmåltid.


Der rumsteres og balanceres.

Snak over grillen.


Og endelig er alle bænket.

Bagefter møde i fugletårnet.
Man kan godt lige holde øje med fuglene derude, mens man planlægger arbejdet.
 


Forårsbrev fra Britta, den 18. april 2010:

"Jeg var oppe ved søen i dag og fjerne det sidste grafitti. Her mødte jeg en mand, som roste arbejdet ved søen i høje toner.
Lige fra gangbroerne over de åbne kig fra rørskoven ud på søen til fældning af elletræer. Men også at det blev gjort med respekt for den "vilde" natur.
Så I kan godt klappe jer selv på skulderen. Og manden fik selvfølgelig en af Alex' nye lækre foldere.
Selv om jeg ikke har været med så længe, kunne jeg da ikke lade være med at være lidt stolt over vores sø!
Og så var det fantastisk at se rørhøgen (HAN) flyve rundt med redemateriale, høre vandriksen hyle, og rørdrummen pauke.
Der er forår!!!
Mange hilsner Britta
"


Forårsrengøring, den 16. april 2010:
I Gundsømagle pjaskes og sjaskes der med vand for tiden. Britta og Kirsten har givet de to fugletårne en omgang med vand, sulfo, sprit, benzin og sandpapir - så der er nu er rent og lækkert, og de værste "tegne- og skriverier" er delvis fjernet.

Men også de to vandløb i reservatet fik en omgang - dog med riven.
Vinterens store mængder af smeltevand har aflejret smågrene og blade i vandløbene, der er blevet renset op, så vandet igen har frit løb.


Kirsten ude med riven. Klik på billedet for en større version. 


Ja, den er god  nok, nu kan man se bunden med fine aflejringer af grus.
Klik på billedet for en større version.
 


Professionelle redekasser til fuglene
De seneste mange år har arbejdsgruppen ved Gundsømagle Sø bygget solide stære- og mejsekasser til fuglereservatet. Redekasserne nummereres og arbejdsgruppen tømmer og rengør kasserne hvert år og fører statistik over, hvilke af kasserne der har været beboet.

Du kan finde tegninger til redekasserne her.


De færdige redekasser.


Bents beretning om høslætsdagen 2009

Se Kirstens 2009-udgave af HøsletsangenAf Bent Bardtrum

Hæsset var sat op fredag uden problemer - Jørgen havde kørt materialerne over, og efter nøje studie af Arnes udførlige vejledning gik Birgit, Tommy, Stig og Bent i gang. - Den ekstra stolpe gav en god sigtelinie, så stolpehullerne hurtigt blev fundet. - Da Stig skulle uddybe et af hullerne, fik han en mosegris med op - uvist hvem af dem der blev mest forskrækket.

Søndag mødte Søren op med nye leer - de gjorde virkelig en forskel - næsten alle kunne nu lægge det afskårne græs på snorlige rækker.

Midt på formiddagen holdtes første autoriserede hvil, hvor Kirsten serverede en lækker lagkage, og Britta overraskede med dejlige friske jordbær.

Efter endnu en arbejdstime, hvor Birgit, Kirsten, Britta, Stig, Henrik, Søren, Ivan, Tommy, Søren og Bent, slog, rev, samlede, løftede og bar, var det tid til dagens hovedmåltid.

Jørgen ankom med meget velsmagende frankfurtere og wienerpølser, og Britta pakkede tilbehøret ud (selv de rå løg var husket) - osten var heller ikke glemt.

Næsten glemt blev Kirstens reviderede udgave af Høsletsangen, men den blev fundet frem i sidste øjeblik, og blev gennemført efter princippet "hver fugl synger med sit næb".

Så var det tid til at få revet det sidste sammen - Henrik og Bent måtte dog på en ekspedition hen langs gangbroen med hver sin le, idet der var bemærket for kraftig plantevækst langs med deres stykke af gangbroen.

Ved 14-tiden var tid at pakke sammen og kaste et tilfreds blik på det flotte hæs.

Herlig dag - godt vejr med tilpas vind - godt fremmøde - ihærdig indsats - hyggeligt samvær.

God sommer! 


Høslætsdagen 2008 


Se flere billeder i bunden af teksten

Af Arne Laursen

Vi mødtes torsdag aften kl. 1700 ved Vesttårnet. Her deltog fra gruppen Arne, Bent, Hans Peter, John, Kirsten, Leo og Stig. Søren fra Fugleværnsfondens sekretariat havde svært ved at styre sin lyst til at få begyndt høsten. Vi gik derfor straks i gang og kunne glæde os over de mange skarptslebne leer, Søren havde bragt med. Vi rejste så hæsset senere. Grillen blev startet, så deltagerne efter kl. 18 selv kunne riste pølserne, der var stillet frem til formålet.   Hæsset blev rejst ved forenede kræfter, men græsset kom ikke på torsdag, det skulle tørre til søndag. Søren kom med nogle forslag til udformningen af arealet omkring stien vest for tårnet. Det var jo specielt af interesse for Stig, som sammen med Tommy står for vedligeholdelsen af denne del af stien.  
Om søndagen mødtes vi kl. 900 og fortsatte høstarbejdet. Dels med fortsat slåning, dels med sammenrivning og transport af græsset til hæsset. Her deltog følgende fra gruppen Arne, Bent, Henrik, Ivan, John og Kirsten.

John havde efter aftale med Stig medbragt buskrydderen, så han kunne gå den første del af stien vest for tårnet efter, da den var blevet lidt overgroet grundet feriefravær. Der var også om formiddagen lejlighed til for de interesserede at bese en sti umiddelbart vest for udgangen til rørskoven. Stien/området, som Leo og jeg ryddede for et par år siden, er beregnet til aflægning af nedsavet pilekrat.

Kirsten havde lavet en dejlig lagkage til, os og den spiste vi i en formiddagspause. Den indbragte mange velfortjente rosende ord. Men den medførte jo naturligvis også en vis mæthedsfølelse, og på et kort summemøde besluttede deltagerne at rykke frokosten fra 12:00 til 12:30. Kunne verdens øvrige problemer dog blot løses på samme fredelige måde.

Ved frokosten blev der ydet de grillede pølser fuld retfærdighed. Men grundet den dejlige lagkage var det småt, hvad der derefter blev spist af ost og kage. Det må vi prøve at planlægge os ud af en anden gang.

Til begge arrangementer havde John medbragt kolde øl og vand i fornødent omfang.

Jeg tror de fleste af deltagerne synes, at året høhøst var forløbet udmærket, og at vi havde været meget heldige med vejret.

Foruden at deltage i høstarbejdet fik Ivan med ungdommelig ildhu også tid til at tage de her vedhæftede fotos. Alle er i Ivans sædvanlige topkvalitet. Som rosinen i pølseenden har han også taget et flot billede af en gøgeunge. Tak for det.

Lidt historie om hæsset.
I år er det sjette år vi høster hø. I foråret 2003 foreslog Søren, at vi begyndte at høste hø ved Vesttårnet, og han anbefalede, at vi anvendte et Svensk Trådhæs, mage til det man anvendte i et høstlaug i Gribskov. Han fik udvirket, at Leo og jeg kunne mødes med skovfoged Ole Andersen fra Fredensborg Skovdistrikt den 4. april 2003. På mødet fik vi udleveret skitser over et trådhæs og en masse nyttige oplysninger om deres erfaringer med dette. Efter mødet fik vi udleveret et glimrende kort over området og blev derefter kørt rundt til tre områder, hvor vi måtte fælde unge træer til hæssets rafter. Leo og jeg fik derefter fældet et antal træer, fik dem afkvistet og læsset på Leos trailer.

Vel hjemme blev det ikke helt lille arbejde med færdiggørelse af hæsset fortsat. Navnlig viste det sig, at det var meget vanskeligt at bore huller til rafterne, hvor vi ønskede hæsset placeret, på grund af mange sten i øverste jordlag. Vi troede, det skyldtes sten fra moræne i gamle dødishuller, men Jørgen mente, det også kunne være rørhøsteren, der havde kørt marksten på for at kunne køre i området med sine mange tunge maskiner. Men hvorom alting er var Bent og jeg enige om, at det ikke var et stykke arbejde, vi havde lyst til at skulle gentage hvert år. Vi fik derfor lavet nogle 60 cm lange træpropper til at anbringe i hullerne, når hæsset efter endt brug blev rigget af til vinteropbevaring i Jørgens hønsehus.

I et enkelt år har der været så meget is på søen, at rørhøsteren kunne høste rørene med en lille maskine og køre dem hjem over isen og således helt undgå kørsel på Fugleværnsfondens område. Da hæsset sommeren efter skulle rejses, kunne jeg gøre det alene på en time efter at have hentet rafterne på min tagbagagebærer.  Men ellers har rørhøsterens tunge maskiner hvert år kørt jordpropperne så dybt og fast i jorden, at vi har måttet grave dem fri efter kortere eller længere eftersøgning. Jeg har på et tidspunkt spurgt rørhøsteren Ole Strange, om det var muligt for ham at flytte sine aktiviteter lidt mere til den østlige del af området, så den smalle strimmel på 25 kvadratmeter, hvor hæsset er anbragt, kan friholdes for kørsel , men det mente han ikke. Vi har dog efterhånden fået kortlagt jordproppernes placering så præcist, at det ikke længere er noget større problem. Som en ekstra sikkerhed har vi anbragt bræddebolte i toppen af jordpropperne, så de kan findes med metaldetektor. Det er mest fordelagtigt, hvis hæsset rejses før høst af to til tre personer.

Alt i alt synes Sørens forslag om at anvende det svenske trådhæs at have været en glimrende løsning for os.

Læs her om hørytter, høstak eller svensk trådhæs.Fællestræf 2007
Arbejdsgruppen ved Gundsømagle Sø har i juni 2007 afholdt et fællestræf for Fugleværnsfondens arbejdsgrupper i resten af landet. Se billederne her.

 


Her følger beretningen om en dag med høslæt.
Se flere billeder i bunden af teksten


Leerne lines op! Foto: Arne Laursen.

Søndag den 10. juni 2007 havde vi høslæt ved Vesttårnet. Vejret var fint, dog meget varmt. Deltagerne var Bent, Erik, Hans Peter, John, Kirsten, Stig, Søren og Arne.

Da Søren havde budt velkommen og givet instruktion begyndte arbejdet med Sørens fint slebne leer, river og iver. Der blev holdt fornødne drikke- og hvilepauser undervejs, og når der blev iagttaget en flot fugl, blev der varskoet. Blandt andet så vi duehøg, en stor flagspætte og en rørhøg han. Fuglene sang desuden dejligt hele dagen. Som en ekstra attraktion kan man se storkereden på Store Valbyvej fra den ny p-plads.

Frokosten blev indtaget kl. 12, og efter frokosten omdelte Kirsten en sang, hun havde forfattet til lejligheden. Den blev naturligvis sunget og høstede velfortjent bifald.
Senere ankom et selskab fra Naturhistorisk Forening. De blev kyndigt gelejdet ud i rørskoven af Bent og John.

Jørgen kom på et tidspunkt og slog græsset på vejen ned til Vesttårnet med fingerklipper, et varmt job.

Som vanligt blev høslættet sluttet af med at høste en portion velduftende festgræs på den nærliggende grund og anbringe det øverst på hæsset, der sluttelig blev lukket med en toptråd.

En yderligere fin oplevelse var at se de mange snoge, der solede sig i den sydlige snogehøj. Selv Søren, der hidtil ikke har været alt for glad for snogehøjene, overvejede at skifte mening herom.
Her kan du læse om, hvordan man opbygger et svensk trådhæs.


Der er rigeligt af langt, saftigt græs at gå i gang med. Foto: Arne Laursen.


Bent svinger leen foran det svenske trådhæs. Rafter med udspændte metaltråde. Foto: Arne Laursen.


Færdigt arbejde! Velduftende hø hænger til tørring på hæsset. Foto: Arne Laursen


Snogen tager solbad på sin snogehøj. Foto: Helle Hjorth.