onsdag 19. september 2018

Nyt observationsskjul med fugl i øjenhøjde

Fantastiske oplevelser venter med en hel ny type af observationsskjul i Danmark. Det bliver indviet og åbnet for offentligheden tirsdag den 25. september.

PRESSEMEDDELELSE

Det er som at træde ind i en hel anden verden, når man besøger det nye skjul som Aage V Jensen Naturfond, Realdania og Fugleværnsfonden sammen har fået frembragt og nu står klar til indtagelse.

Skjulet er det første af sin slags i Danmark, konstrueret til ubemærket at indgå i den omkringliggende natur og som et flydende skjul, hvor fuglelivet kan opleves helt tæt på og i højde med vandoverfladen. En hel ny slags fuglekig venter, når ’det innovative observationsskjul’ åbner for offentligheden den 25. september i Fugleværnsfondens naturreservat på Sydlangeland.

Beliggenheden er nøje udtænkt. For at komme til skjulet, tilbagelægger man 25 meter plankesti ud i rørskoven.
- Når man ganske stille har lukket døren og bænket sig, så går der ikke længe før, der er serveret fra første række. Man behøver hverken stort teleskop eller kikkert, for fuglene og de andre dyr kan beskues på ganske tæt hold, fortæller Fugleværnsfondens naturvejleder, Allan Gudio Nielsen, som er projektets initiativtager og som fik idéen til skjulet under et besøg i Ungarn.

Det innovative observationsskjul er forsynet med såkaldte envejsruder, altså glasruder, som man fint kan se igennem indefra, men som er svære at se igennem udefra. Det betyder, at hvis man ellers sidder nogenlunde roligt og ikke larmer alt for meget, så opdager fuglene ikke, at der sidder mennesker kun ganske få centimeter fra dem. Lidt som at sidde hjemme i stuen og studere fuglene på foderbrættet, her er vi blot i den vilde natur. Det giver en enestående og helt anderledes oplevelse end fugletårnenes overordnede udsyn over et givent område.

Skjulet er i første omgang placeret i Fugleværnsfondens naturreservat Tryggelev Nor på Sydlangeland, som udgør et varieret vådområde og indeholder rige bestande af vandfugle, vadefugle og rovfugle, og som garanterer stor aktivitet i stort set alle sæsoner. Det er desuden tænkt som en prototype, der kan videreføres til andre naturområder både landlige og mere bynære; og det er målrettet alle typer af institutioner, der støtter oplevelser og aktiviteter i naturen: som fx offentlige myndigheder, private jordejere, virksomheder og fonde.

Udarbejdelsen af denne helt nye type af skjul har været længe undervejs. Det har været en flerårig proces at få udarbejdet det helt rigtige design og etableret de rette tilladelser, og økonomisk har det kun været muligt takket være indspark fra Aage V. Jensen Naturfond og Realdania.

- Vi har ventet længe på at kunne tilbyde denne helt specielle oplevelse til vores mange besøgende, fortæller Fugleværnsfondens projektleder Jørn Dyhrberg Larsen, og vi håber selvfølgelig at kunne lokke en endnu bredere vifte af naturgæster til. Ikke kun ornitologer, men også naturfotografer, børnefamilier, naturfagligt professionelle mm. I Fugleværnsfonden er natur for alle, og vi vil gerne bidrage til en større forståelse for naturen igennem de mange fantastiske oplevelser, der findes derude.

Fakta:
Udvikling og realisering: arkitekt Rasmus Holscher og Henrik Innovation
Kontakt: Jørn Dyhrberg Larsen, projektleder og biolog i Fugleværnsfonden
Foto: de første billeder af hejre taget fra skjulet af Keld Skytte-Petersen




 

fuglenesfristeder

Information