fredag 19. december 2008

Mord i noret – tre havørne gør livet surt for Langelands skarver

På det seneste har tre havørne, to voksne og en ung fugl (måske er der tale om en lille familie?), gjort livet usikkert for nogle af de mange ænder, gæs og skarver, som i denne tid opholder sig i Fugleværnsfondens reservat, Nørreballe Nor på Sydlangeland.

af Naturvejleder Allan Gudio Nielsen

JULESUL - SKARVBØF PÅ MENUEN
Forleden gik det ud over en af de lokale skarver, som havde været så letsindig at fiske alene midt ude i noret, helt uden mulighed for at søge skjul blandt nogle af de mange fugle, som i denne tid opholder sig i noret. Når der er tre sultne havørne i nabolaget er dette ikke nogen særlig smart ide, for fuglene er næsten dagligt på jagt efter lidt julesul, så der er noget at stå imod, hvis vinteren pludselig for alvor sætter ind. Især unge, uerfarne havørne går en hård tid i møde, hvis vores fjorde og søer dækkes af is.

SAMARBEJDE ER VIGTIGT
Skarven er en fantastisk dykker og er ikke noget let bytte for en havørn. Samarbejder havørnene ikke under jagten, er der derfor gode chancer for at skarven slipper væk med kun en forskrækkelse. Unge havørne skal lære denne jagtteknik og det var lige præcis det som skete i Nørreballe Nor forleden. Fra et højt træ kunne den unge havørn i ro og mag følge med i hvordan de to voksne fugle gang på gang skiftedes til at dykke eller muse over skarven. På den måde kørte de skarven træt og forhindrede fuglen i at få luft nok ned i lungerne til at dykke.

OPLEV DET SELV I JULEN
Til højre kan man se billedserie af hvordan jagten spændte an, men prøv selv her i julen. Besøger man Nørreballe Nor vil man aldrig gå forgæves, for selvom der måske ikke lige er havørne i nabolaget, så er der altid masser af andre fugle at se på.

God jul og god tur! 

fuglenesfristeder

Information
Mord i noret - afsnit 1
Mord i noret - afsnit 2
Mord i noret - afsnit 3
Mord i noret - afsnit 4
Mord i noret - afsnit 5
Mord i noret - afsnit 6
Mord i noret - afsnit 7
Mord i noret - afsnit 8
Mord i noret - afsnit 9
Mord i noret - afsnit 10
Relaterede reservater:
 - Tryggelev Nor

Relaterede nyheder
 - Op å se land!
 - Havørnens forårsmenu
 - Fugleværnsfonden forbedrer adgangen for kørestolsbrugere ved Tryggelev Nor på Langeland
 - Ny folder om Tryggelev Nor
 - Bedre afgræsning af enge og overdrev i Tryggelev Nor